Een verheffende ervaring

cd klassiek Hohe Messe Channel Classics CCS SA 25007 (2 cd) ***** NRC Handelsblad

cd klassiek

Hohe Messe

Channel Classics CCS SA 25007 (2 cd)

*****

‘Bachvereniging bereikt perfectie’ stond in december vorig jaar boven een recensie van een uitvoering van de Hohe Messe van Bach. Die is intussen met super-audiotechniek op cd gezet en wordt gepresenteerd als prachtuitgave in een box met een boekje met teksten, toelichtingen, schilderijen en illustraties uit het Utrechtse Catharijneconvent.

De nieuwe kleinschalige aanpak van de Nederlandse Bachvereniging leidt hier met dirigent Jos van Veldhoven tot een uitvoering met slechts 22 musici, tien koorleden en vijf solisten. Het resultaat is een transparantie die in deze complexe, vaak veelstemmige muziek alles hoorbaar maakt, een verheffende ervaring van onwaarschijnlijke schoonheid.

Bach vatte in de Hohe Messe (1733-1749) de muziekgeschiedenis van voor zijn tijd samen en ontleende veel aan het beste dat hij zelf had gecomponeerd. Hij vat ook het christelijk geloof op beeldende wijze samen en Van Veldhoven leidt als het ware een rondgang door een kerk vol architectuur van pilaren en pinakels, met daartussen kleurrijke schilderijen en fresco’s met bijbelse taferelen.

    • Kasper Jansen