De andere banken staan te trappelen

ABN Amro praat op exclusieve basis met de Britse Barclays bank over een fusie.

Maar ook andere banken zijn geïnteresseerd in een overname of samengaan.

Barclays sponsort het Scottish Open Golf toernooi Foto AFP Ground staff attempt to clear water from the 18th green, but the situation does not look good after play at the Barclays Scottish Open Golf is stopped early on by heavy rain at Loch Lomond golf course, Scotland, 10 July 2003. AFP PHOTO PAUL BARKER AFP

ABN en Barclays. De combinatie zou een van de grootste banken ter wereld worden. Maar of de samenvoeging doorgaat is niet zeker, en de concurrentie staat voor de deur te wachten om de plek van Barclays in te nemen als de fusie mislukt.

ABN Amro en Barclays zijn geen onbekende. De twee spraken in het verleden al enkele keren over een mogelijk samengaan. Deze gesprekken werden nooit echt serieus, maar dit keer is het anders. De twee gerenommeerde banken passen op het eerste gezicht goed bij elkaar. Ze lopen elkaar in geografisch opzicht in elk geval niet in de weg. Barclays zit met name in Groot-Brittannië, ABN Amro juist niet. De Nederlanders zijn erg aanwezig in landen als Brazilië, Italië en Nederland, plekken waar Barclays amper operaties heeft. De Britten zijn actief in tientallen andere landen.

Geografisch past het dus, alhoewel een analist gisteren opmerkte dat dit ook weinig ruimte biedt voor kostenbesparingen. ABN Amro houdt er nog altijd rekening mee dat de onderhandelingen tot niets leiden. „De gesprekken zitten in een vroege en verkennende fase en het is niet zeker of zij tot een transactie zullen leiden.”

Wel is er over een aantal aspecten al overeenstemming, zoals over de plek van het hoofdkantoor, dat in Amsterdam moet komen te staan.

Andere geïnteresseerde kijken uit naar een afketsscenario. ABN Amro zou, aldus bronnen in de financiële wereld, al sinds september met een aantal banken praten over een samengaan. Namen die worden genoemd zijn de Nederlandse bank en verzekeraar ING, de Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en BBVA en BNP Paribas uit Frankrijk. Ook de naam van Bank of America klinkt regelmatig. Maar deze bank is zo groot dat ABN Amro opgeslokt zou worden, wat zij liever niet wil.

De naam van ING duikt al jaren op. Een fusie tussen de twee zou een nationale grootmacht creëren die op wereldniveau mee kan doen. ING is de grootste aandeelhouder van ABN Amro met een belang van rond de 5 procent. De keuze voor de Britten zou bij ING hard zijn aangekomen. Overigens brengt een combinatie van ABN Amro en ING mededingingsproblemen met zich mee omdat die een te groot marktaandeel in Nederland krijgt.

Een optie is dat de aandeelhouders tijdens de vergadering eind april mogen kiezen uit drie scenario’s: een samensmelting met Barclays, het pad volgen van hedgefonds TCI dat de bank wil opsplitsen, of bestuursvoorzitter Groenink de kans geven om zijn belofte waar te maken dat 2007 een ‘oogstjaar’ wordt.

    • Heleen de Graaf