Alleenstaande ouder kan in deeltijd werken

Alleenstaande ouders die in deeltijd werken, kunnen vanaf 2009 via de belastingdienst een toeslag krijgen die hun inkomen aanvult tot boven het bijstandsniveau. Zij zijn dan niet meer afhankelijk van een uitkering. Hiermee wordt geaccepteerd dat een alleenstaande ouder in beginsel alleen voor deeltijdarbeid beschikbaar is, wegens de zorg voor kinderen.

De Eerste Kamer stemde gisteren zonder stemming in met de wet die de toeslag regelt. De wet was een initiatiefvoorstel van het voormalige Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl (PvdA). Het oud-Kamerlid verwacht dat de wet in 2009 minimaal 15.000 en maximaal 60.000 alleenstaande ouders uit de bijstand zal helpen.

Door de nieuwe wet wordt het voor alleenstaande ouders lonend als ze minimaal tien uur gaan werken tegen 55 procent van het minimumloon (ongeveer 700 euro bruto per maand). Ze krijgen dan een toeslag van de belastingdienst, die afhankelijk is van hun inkomen en de leeftijd van hun jongste kind. De CDA-fractie, die in de Tweede Kamer tegen de zogenoemde wet Voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (Vazalo) had gestemd, ging in de Eerste Kamer wel akkoord.