‘ABN moet ook anderen laten bieden’

ABN Amro moet andere betrouwbare geïnteresseerden tot twee maanden de tijd geven in de boeken van de Nederlandse bank te kijken, mocht het Britse Barclays een officieel bod uitbrengen op de bank.

Dat stelt het Britse speculatieve beleggingsfonds The Children’s Investment Fund (TCI) in reactie op de onderhandelingen tussen Barclays en ABN Amro over een krachtenbundeling. Het fonds, dat aandringt op verkoop of opsplitsing van ABN Amro, meent dat de bank zich het recht moet voorbehouden naar een hoger bod op zoek te gaan.

Bestuursvoorzitter Chris Hohn van TCI zegt in een schriftelijke verklaring: „Wij maken ons ernstig zorgen dat het belangenconflict van de directie van ABN Amro ervoor zou kunnen zorgen dat de persoonlijke baanzekerheid meer aandacht krijgt dan de waardemaximalisatie van de aandeelhouder.”

Vanochtend werd bekend dat alle zeven leden van de raad van bestuur van ABN Amro vorige week aandelen van de bank kochten. De top van de bank kocht gezamenlijk 42.108 aandelen tegen een prijs van 26,85 euro. Sindsdien is de aandelenkoers van het aandeel ruim 15 procent gestegen.

Volgens een woordvoerder van de bank is de transactie onderdeel van een beloningsprogramma waarbij de bestuurders in november aangaven de aankoop te willen doen. „Daar zit juist een lange periode tussen om handel met voorkennis te voorkomen.” In de regeling kan het bestuur tot 25 procent van de bonus gebruiken om aandelen te kopen. Als zij die aandelen drie jaar in bezit houden zal de bank voor ieder gekocht aandeel één extra aandeel toekennen.

De aankoop vorige week volgt op een grootschalige verkoop van aandelen door bestuurders op 5 en 6 maart. Toen verkochten zij gezamenlijk ruim 300.000 aandelen. De verkoop hing samen met personeelsopties die afliepen. Ook hier hebben de bestuurders al in november aangegeven wat zij met de aandelen zouden doen.

Breaking Views: pagina 17