7 redenen om thuis te blijven

107 jaar en een eigen weblog toosten

Ergste beroepen

http://www.worst-jobs.com/

Wormproever (voor het gebruik van wormen in de vissport), wc-reiniger in een kliniek waar constipatie wordt behandeld en sekslijntelefoniste. Dat zijn de drie slechtste banen van 2006, althans volgens worst-jobs.com, waar Stuart Macfarlane (zelf een IT-consultant) al iets meer dan een jaar lijstjes bijhoudt van de ergste en meest onbenullige jobs ter wereld. Wie vindt dat zijn baan toch nog een stapje erger is, kan zich aanmelden via de site, want elk jaar reikt Macfarlane een trofee uit voor de slechtste baan ter wereld. De concurrentie is loodzwaar, je zult het moeten opnemen tegen hondenuitlaters, bikiniwaxsers, arbeiders in een slachthuis en acteurs in slechte pornofilms. Stuart maakt een onderscheid tussen de slechtste jobs voor mannen (flatulentie-analyst), voor vrouwen (arbeider in een fabriek waar blauwe kaas wordt gemaakt), voor kinderen (Disneymascotte) en voor dieren (mijnkanarie). Voorts zijn er subcategorieën als de gevaarlijkste banen (houthakker) en de slechtst betaalde (kok in een fastfoodrestaurant). Een vervelende dag op het werk? Ga naar worst-jobs.com en je ziet de toekomst weer zonnig in. (EB)

2 Film

Scarface

Canvas, 20.50-23.35u.

Wederom schittert Al Pacino in de rol van crimineel. Ditmaal die van de Cubaan Tony Montana. Pacino's personage vlucht tijdens de ‘cuban crime wave’ naar de Verenigde Staten. Hij krijgt een werkvergunning, maar komt al snel terecht in het criminele circuit. Montana werkt zich op tot een ware drugsbaron, maar gaat uiteindelijk ten onder aan zijn eigen verslaving. De film is gebaseerd op een scenario van Oliver Stone.

3 Documentaire

The trial of Saddam Hussein

BBC 2, 0.25-1.15u.

Het proces tegen Saddam Hoessein is waarschijnlijk een van de opvallendste uit de geschiedenis. Zowel de verdedigers als de aanklagers streden voor een eerlijk proces, zij het om verschillende redenen. De BBC heeft een compilatie gemaakt van deze opmerkelijke rechtsgang. Met ondermeer aandacht voor: Saddam die het gerechtshof niet erkent, zijn aanklacht weigert te ondertekenen en zelfs uit de rechtszaal verwijderd wordt.

4 Humor

Just married

RTL 5, 20.30-22.20u.

Ashton Kutcher en Brittany Murphy hebben ieder een reeks van komische films op hun cv staan. Kutcher is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn rol in Dude where’s my car? Terwijl Murphy als het kneusje Tai in Clueless furore maakte. In Just Married spelen Kutcher en Murphy een koppel dat tegen de wens van de familie in wil trouwen. Tijdens een desastreuse huwelijksreis ontstaat twijfel of het stel wel bij elkaar past.

5 Weblog volgen

Life of Riley

www.allaboutolive.com.au/

Ik vond mijn moeder al zo hip omdat ze mailt en msn’t op haar tachtigste. Maar Olive Riley, 107 jaar oud (of jong) houdt een blog bij – of, zoals ze het zelf zegt: blob. Sinds half februari zag een handvol berichten het licht met herinneringen en ervaringen. Omdat ze niet meer zo goed ziet, krijgt ze hulp van filmmaker Mike Rubbo, die eerder een documentaire over leven maakte. Mike neemt de verhalen op en tikt ze uit. Bij de gesprekken staan ook foto’s. Tot nu toe schreef ze over een reisje vorig jaar waarbij ze ging zwemmen, haar kunstgebit dat ze al sinds de jaren dertig heeft, een avontuur met een tuinder en over hartige taarten (in de jaren dertig was ze kok op een ranch). Mevrouw Riley zelf is vooral verbaasd over de wereldwijde belangstelling voor al haar verhalen. ‘192.000 bezoekers. Dat kan niet waar zijn…’ Ik hoop dat ze minimaal 110 wordt en lekker doorblobt. (CJ)

6 Portret

Profiel

Ned. 2, 22.50-23.30u.

Profiel besteedt aandacht aan Ronald Plasterk (1957) de huidige de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. In tegenstelling tot de meeste politici, heeft Plasterk enigszins merkwaardige carrièremoves gemaakt. Hij begon zijn loopbaan als bioloog, gespecialiseerd in de moleculaire genetica. Tevens was Plasterk tot aan zijn ministerschap een bekende columnist voor onder andere Intermediair en de Volkskrant. Maar de meeste bekendheid verwierf hij waarschijnlijk door zijn optreden in het zondagse politieke programma Buitenhof. Opmerkelijk is dat hij juist in dit programma regelmatig uithaalde naar het beleid van zijn voorgangster, minister Maria van der Hoeven. Is het dan toeval dat uitgerekend Plasterk haar plaats mag innemen? Of is de loopbaan van de voormalige bioloog het product van een uitgekiende strategie? Een vraag waarop Profiel een antwoord hoopt te vinden. (RH)

7 Slapen

Slapende mensen

www.bunrab.com/sleep

Als je acht uur per dag slaapt, breng je ongeveer een derde van je leven slapend door. Toch is deze activiteit vrijwel niet gedocumenteerd. Toen filmmaker en fotograaf David Ichioka lange tijd in een oersaai motel verbleef, kreeg hij een idee. Hoe zou hij er in zijn slaap uitzien? Het resultaat was intrigerend, en hij werd nieuwsgierig naar andere slapers. Zo ontstond Sleeping Pictures, een serie foto’s van maffende mensen. Alleen of met een geliefde, en al dan niet met kind of hond in bed. Gedurende een nacht nam een digitale camera aan het plafond elke 20 tot 30 minuten een foto. Iedereen slaapt verschillend, maar Ichioka ziet wel bepaalde patronen. Zo vallen stellen vaak verstrengeld in slaap, raken dan gedurende de nacht van elkaar los en zoeken elkaar tegen de ochtend weer op. Kinderen slapen soms verkeerd om. Zijn ‘modellen’ poseerden, maar zijn toch volledig zichzelf. (IdV)