‘300’ is een oorlogszuchtige film

Scene uit ‘300’ Toen de Perzen hun pijlen afschoten, waren het er zoveel dat ze de zon verduisterden’ Herodotus. Foto Warner, uit Zack Snyders film ‘300’ PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION Warner Bros. Ent.

300. Regie: Zack Snyder. Met: Gerard Butler, Lena Heady, Dominic West, David Wenham, Rodrigo Santoro. In: 73 bioscopen.

Schattig staat het daar. Achterin de strip 300 van Frank Miller. Bij Recommended Reading. Leestips: de Historieën van Herodotus. Want daarin stond voor het eerst beschreven hoe 300 Spartanen het in 480 voor Christus bij Thermopylae opnamen tegen honderdduizenden Perzen die Griekenland wilden veroveren.

Maar stel nou dat je Herodotus niet gelezen hebt en van dit alles niets weet. Dat de strip van Frank Miller (die ook al in Batman en Sin City enorme door schaduwen doorkliefde fantasiewerelden opriep) en de één-op-één stripverfilming van Zack Snyder je eerste kennismaking met die klassieke oudheid is. Hebben de Iraanse critici die zich beledigd voelen door de orks uit Peter Jacksons The Lord of the Rings die hun voorvaderen moeten voorstellen, dan niet een beetje gelijk? En moet vooral Peter Jackson zich niet beledigd voelen door zoveel jatwerk? Iedereen met een beetje filmisch fatsoen moet alleen al daarom z’n neus voor deze film ophalen.

De strip 300 grossiert in vierkante koppen, groteske grimassen, inktzwarte schaduwen, monumentaal bevroren actiescènes. De film 300 is dat in het kwadraat. Het is, als je het zo bekijkt, zelfs een geweldige stripverfilming. De film ziet er fenomenaal uit, voor wie gelooft in een testosteronverslaafde wereld. Of voor wie de oudheid niets kan schelen.

300 is een oorlogszuchtige film. Wie er een politieke subtekst in wil lezen, kan zijn hart ophalen. Maar ook degenen die er juist kritiek op bloeddorst in willen zien. Je kunt Miller en Snyder niet verwijten dat ze iets als een boodschap in hun strip/film verstopt hebben. De vraag is of je zo’n smakeloze film zoveel eer moet gunnen.

    • Dana Linssen