Vrouwen bloot, handel dood

Langere dagen, jonge eendjes: nrc.next plaatst het fenomeen lente in het aardse bestaan (en daarbuiten).

Vandaag: economie

‘Rokjesdag’ is weer in aantocht. De dag waarop de vrouw haar benen voor het eerst blootstelt aan de lentebries is voor velen een feest.

Maar níet voor de beurs. ‘Vrouwen bloot, handel dood’, zo luidt een bekende beurswijsheid. Of iets subtieler: ‘Sell in May, then go away, but remember to come back in September.’ Kortom, in de lente- en zomermaanden zou er minder winst op de beurs worden geboekt.

Hoogleraar Financiering Ben Jacobsen en Sven Bouman, manager bij Aegon, vonden bewijs voor deze stelling. „In 36 van de 37 landen die we onderzochten, waren de beursrendementen van november tot en met april substantieel hoger dan in mei tot en met oktober”, zegt Bouman. „Dat is veel meer dan we op grond van toeval mogen verwachten.”

Volgens Jacobsen en Bouman is het seizoenspatroon het sterkst op de Europese aandelenmarkten. Zo steeg de Nederlandse aandelenmarkt sinds 1970 in de zes wintermaanden met gemiddeld bijna 12 procent en in de zomermaanden met precies nul procent. Wie zijn geld in de zomer op een spaarrekening zet, zou zelfs nog meer rendement behalen. Jacobsen belegt zelf al jaren volgens dit systeem – en met succes.

Een eenduidige verklaring voor het Sell-in-May-effect hebben de onderzoekers niet. Mogelijk willen beleggers hun risicovolle aandelen begin zomer verkopen, omdat ze bang zijn hun portefeuille onbemand achter te laten tijdens de vakantie. „Het effect is namelijk het sterkst in landen met veel vrije dagen”, aldus Bouman. Daarnaast kan de geringe marktactiviteit in de zomer een rol spelen.

Volgens Corné van Zeijl, beheerder van het aandelenfonds van SNS en auteur van Centen Sentiment, is de vakantietheorie van Jacobsen en Bouman niet plausibel: „Beleggers behoren vooruit te kijken.”

Zelf heeft Van Zeijl een andere theorie, die draait om de toe- en afname van zonlicht (zie grafiek). Meer zon zou mensen positief stemmen – ook beleggers: „Maart en april zijn eigenlijk nog best goede maanden op de beurs. En dan is de toename van het zonlicht per etmaal het grootst.”

September is juist weer een „notoir slechte maand” op de beurs volgens Van Zeijl, doordat in die maand het zonlicht het snelst afneemt. „Het is dan ook beter om pas op 30 september terug te komen.”

    • Janna Laeven