Voorzitter Crooswijk ‘pakt rust’ na brandstichting

Voorzitter Gerard Schuiling van de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk heeft een veilig onderkomen gezocht, nadat onbekenden in de nacht van donderdag op vrijdag brand in zijn woning aan de ’s-Gravensingel hadden gesticht. „Hij pakt even zijn rust”, aldus een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond, die zegt nog geen dader(s) op het spoor te zijn.

De politie sluit niet uit dat er sprake is van „een verkapte bedreiging”. De brandstichting zou verband kunnen houden met Schuilings dagelijkse werkzaamheden in Rotterdam-Oost. Ook zijn partijgenoot, PvdA-fractievoorzitter Evert Polak, houdt rekening met die mogelijkheid.

„Er is hier in Kralingen-Crooswijk sprake van een aantal gevoelige dossiers, waaronder de opvang van de dak- en thuislozen die afkomstig zijn uit de Pauluskerk. Over dat thema zijn de emoties de afgelopen tijd af en toe hoog opgelopen, ook tijdens de raadsvergaderingen, terwijl van een definitieve locatie nog altijd niet vaststaat.”

Een ander ‘hoofdpijndossier’ is de grootscheepse herstructurering van Nieuw Crooswijk, waarbij in tien jaar tijd 1.800 van de 2.100 woningen gesloopt zullen worden. De voornamelijk goedkope huurhuizen en enkele particuliere woningen in de volksbuurt moeten plaats maken voor een wijk met veel groen en hoofdzakelijk middeldure en dure koopwoningen. De gemeente hoopt daarmee hogeropgeleiden met een goed inkomen voor de stad te behouden.

Op het deelgemeentekantoor aan de Oostzeedijk worden geen mededelingen gedaan over Schuiling. „Dat hebben we zo afgesproken met de politie.”

Morgenavond, tijdens het overleg tussen de fractievoorzitters, staat de mogelijke bedreiging van de deelgemeentevoorzitter hoog op de agenda. „Gerard is in al die jaren nooit eerder persoonlijk bedreigd, voor zover ik weet”, zegt Polak. „Maar mocht deze brandstichting inderdaad een politiek getinte waarschuwing zijn, dan zijn we weer een stap verder geraakt in de verharding van de Nederlandse maatschappij. We praten hier over politiek op deelgemeenteniveau.”

Schuiling zelf weigert commentaar te geven. Met zijn echtgenote verblijft hij op een onbekend adres. Zijn woning aan de ’s-Gravensingel is onbewoonbaar verklaard als gevolg van ernstige rook- en roetschade.