‘Vervang RTL7 door Arabisch tv-station’

De Algemene Programma Raad (APR) in Amsterdam wil dat de Arabische familiezender Rotana Music Europe in de plaats komt van RTL7 in het zenderpakket in Amsterdam.

Dat staat in een advies aan kabelexploitant UPC, die overigens niet verplicht is dit voorstel uit te voeren. ARP vindt „het format van RTL7 niet overtuigend”. „Er worden te veel herhalingen getoond en de kijkcijfers blijven achter”. De raad heeft positief geadviseerd over Rotana omdat deze Arabische zender „een grote doelgroep bedient in Amsterdam en omliggende gemeenten”. De programmaraad geeft bindend en niet-bindend advies over de samenstelling van het basispakket en bestaat uit burgers die zijn benoemd door de gemeenteraad.

UPC gaat volgens een woordvoerder „de balans opmaken welke zender prioriteit heeft aan de hand van eigen marktonderzoek, wensen van kijkers en het advies van de ARP”. UPC heeft volgens de woordvoerder RTL7 ingedeeld „bij zenders met een hoge prioriteit”. Op 1 juli wordt het nieuwe pakket ingevoerd. De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.