Verlies Ajax na Europees fiasco

Eredivisieclub Ajax heeft de laatste zes maanden van vorig jaar een verlies geleden van 5,6 miljoen euro. De belangrijkste oorzaak lag in het niet deelnemen aan de lucratieve Champions League. Het beursgenoteerde Ajax werd in de voorronde verrassend uitgeschakeld door het Deense FC Kopenhagen.

De licht gestegen kaartverkoop en reclame-inkomsten uit de nationale voetbalcompetitie konden de uitsluiting van de Champions League niet compenseren. De recettes uit de ‘post’ Europa Cup daalden met ongeveer de helft tot 2,8 miljoen euro, terwijl de competitie de club slechts 0,6 miljoen meer omzet opleverde. De premies uit de Europa Cup liepen met 6,3 miljoen euro terug tot 0,3 miljoen. Daarnaast vielen de inkomsten uit sponsoring en televisie tegen. De televisierechten liepen van 7,1 tot 4,9 miljoen terug. De omzet uit de verkoop van Ajax-gerelateerde producten steeg licht tot 4,2 miljoen.

Ajax behaalde in het laatste half jaar van 2005 nog een winst van 0,9 miljoen euro. De omzet daalde van 42,2 miljoen naar 33,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat was negatief en kwam uit op min 0,1 miljoen euro. Het aandeel Ajax sloot gisteren 15 cent hoger in vergelijking met een dag eerder.

Ajax verwacht in de tweede helft van dit jaar door onder meer de recente uitschakeling in het UEFA- Cuptoernooi ook een operationeel verlies te draaien, terwijl de club eerder ervan uitging quitte te zullen draaien. De Amsterdamse club werd na de groepsfase uitgeschakeld door Werder Bremen. Hoe het nettoresultaat uitvalt over het hele boekjaar hangt onder meer af van de transfers van spelers.

Wesley Sneijder heeft eerder aangegeven dat hij de tijd rijp acht voor een vertrek naar het buitenland. Hij hoopt deze zomer de overstap te maken naar FC Barcelona. Sneijder verlengde echter afgelopen jaar nog zijn contract met Ajax.

Ajax vindt wellicht ook Kenneth Perez bereid voor een transfer. De Deen is ontevreden over zijn reserverol.