Verkiezingen Finland: winst conservatieven

Helsinki. De liberale Centrumpartij van premier Matti Vanhanen is ondanks zetelverlies als grootste partij uit de bus gekomen bij de parlementsverkiezingen in Finland. De liberalen behaalden zondag 51 van de in totaal tweehonderd zetels in het Finse parlement, slechts één meer dan de conservatieve Nationale Coalitie Partij (NCP) die flink vooruitging. De stembusuitslag betekent vermoedelijk dat de huidige centrum-linkse coalitieregering plaats zal maken voor een centrum-rechts kabinet onder regie van Vanhanen. Finland wordt sinds 2003 geregeerd door een coalitie van Centrumpartij, Sociaal-Democratische Partij (SDP) en Zweedse Volkspartij, een kleine partij die opkomt voor de Zweedstalige minderheid in Finland. Hoewel de coalitiepartijen een getalsmatige meerderheid behouden, geldt het door hun gezamenlijke verlies als onwaarschijnlijk dat zij gedrieën verder kunnen regeren.