Van Goghdag

Zondag zag ik twee voormalige troostmeisjes, zo’n 75 jaar oud, sushi bestellen. Ik liep naar hen toe en vroeg hen of ze alleen nog maar rauwe vis aten omdat ze al voldoende geproefd hadden van het rauwe Japanse vlees. Konden ze niet om lachen. Ik werd het restaurant uitgezet. Ik riep nog: „Hé, vandaag wordt het Van Goghmonument geopend, de Schreeuw. Het is Van Goghdag, man. Dan ga je me toch niet mijn vaste Japannertje uitjagen. Op Van Goghdag hoor je politiek incorrecte grappen te maken.” Ze waren daar niet gevoelig voor.

Daarna een brief naar een terdoodveroordeelde gestuurd in een Amerikaanse gevangenis. Ik vertelde hem dat ik hem zou helpen te ontsnappen zodat hij in Nederland zijn straf kon laten omzetten in twee weken bollenpellen. Konden ze bij Amnesty International niet om lachen.

Toen voor mezelf wat standpunten op een post-it geschreven. De Armeense genocide heeft nooit plaatsgevonden, de omvang van de Holocaust moet opnieuw worden onderzocht, aids is een ziekte van immorele mensen. Stof voor leuke grappen. Niks zo kinderachtig als een Armeen, jood, troostmeisje, aidspatiënt of ter dood veroordeelde die niet tegen een grapje kan. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gebrek aan humor van moslims. Ik heb eens geadverteerd op Al-Jazeera; stuur een mop over Mohammed en maak kans op zeventig maagden. Kreeg ik alleen maar doodsbedreigingen op terug...

Zou een dag van politiek incorrect taalgebruik het nieuwe carnaval kunnen zijn? Een anti-emancipatie-, anti-inburgering-, anti-positieve discriminatiedag. Een dag waarop we de zaken omdraaien. Een dag waarop de hooligan de held mag zijn en de tienermoeder een sekssymbool? Een dag waarop we tegen elke zwarte ‘kaffer’ zeggen, elke jood ‘neus’ noemen, elke moslim ‘geitenneuker’. Zouden we iets met een dergelijke dag opschieten? Je zou hem invoeren omdat je hoopt dat wanneer iedereen zich een dag per jaar mag uitleven, je uiteindelijk het begrip ‘politieke correctheid’ redt uit het populistische moeras waarin het ten onder dreigt te gaan. Dat is hard nodig.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker bij de Balie in Amsterdam.

    • Menno van der Veen