UMPC: kleutercomputer zoekt gebruikers

umpc.jpgOp de computerbeurs Cebit zijn deze week veel nieuwe UMPC’s gelanceerd; kleine, draagbare pc’s waarop je een volledige versie van Windows kunt draaien. Dit mini-platform werd vorig jaar door Microsoft geïntroduceerd, maar een UMPC in het wild is het Hebben-team nog nooit tegengekomen.

De voordelen van zo’n ultraportable pc zijn duidelijk: je hebt overal een krachtige computer tot je beschikking met een goede wifi-verbinding en een lichter gewicht dan de meeste laptops. Maar voor een duizend dollar-gadget (of duurder) is het scherm van een UMPC te klein en de batterij niet krachtig genoeg. Het blijft een beetje een kleutercomputer: dan liever een ècht notebook of een smartphone met Windows Mobile 6.0 die wel in je binnenzak past.

Samsung onthulde vorige week de Q2, een UMPC die Vista Home Premium draait en een schermpje met resolutie van 1024×600 pixels biedt. Gadgetzone.nl (foto) somt nog een aantal andere UMPC’s op die op Cebit te zien waren, waaronder een exemplaar met ingebouwde GPS-module.
Ook Sony is aan de tweede generatie kleine pc’s toe: de Vaio UX390 is inmiddels getest door it-site ZDnet. „Leuk apparaat ”, aldus de tester, „maar tot nu toe weet niemand voor wie de UMPC bedoeld is of wat het praktisch nut is.”

    • Marc Hijink