`Tijdelijk` stoma blijft vaak zitten

rotterdam, 20 maart. Dokters moeten patiënten die een tijdelijk stoma krijgen, uitleggen dat dat stoma voor altijd kan zijn. Dat concluderen Nederlandse artsen, vooral van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij onderzochten hoe het patiënten met endeldarmkanker vergaat. Bij die patiënten wordt vaak het aangetaste deel van de endeldarm weggesneden; vervolgens verbindt de chirurg de twee uiteinden weer. De meeste patiënten krijgen dan een tijdelijk stoma, `stroomopwaarts` in de dikke darm, om de naad te laten genezen. Het blijkt echter dat bij een op de vijf patiënten dat stoma voor altijd blijft zitten, vooral bij oude patiënten en mensen die na de operatie complicaties hadden. De onderzoekers vinden dat goede redenen, maar menen dat de patiënten wel moeten worden geïnformeerd, en dat de chirurg het stoma op een handige plek op de buik moet aanleggen. De studie verscheen vorige week donderdag in The Lancet Oncology.