Studenten mogen geld voor college ook lenen

Studenten kunnen met ingang van volgend studiejaar hun collegegeld lenen, in plaats van het direct te moeten betalen. Dat heeft minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) besloten, op verzoek van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het zogeheten collegegeldkrediet was al in de vorige kabinetsperiode in de maak, maar ging uiteindelijk niet door toen de vernieuwde Wet Studiefinanciering vorige maand nog controversieel werd verklaard. De Tweede Kamer ageerde daarmee tegen de verhoogde rente over de studielening. De invoering van het collegegeldkrediet was wel gewenst, vond een meerderheid, en wordt nu geregeld in een ander wetsvoorstel.

Momenteel kunnen studenten maximaal zo’n 800 euro van het Rijk lenen, maar alleen als hun ouders niet te kapitaalkrachtig zijn. De Kamer hoopt dat studenten met het collegegeldkrediet wat meer te besteden zullen hebben, waardoor ze minder tijd hoeven te besteden aan bijbaantjes. Voorzitter Sebastiaan den Bak van studentenbond ISO heeft verheugd gereageerd op de mogelijkheid het collegegeld te lenen. „Op deze manier wordt het ook toegankelijker om te gaan studeren”, aldus Den Bak.

Het collegegeldkrediet gaat ook gelden voor het collegegeld aan buitenlandse instellingen. Wel is hieraan een maximum verbonden van 7.500 euro per jaar.