Simpel scoren met beltarief

Het is de Europese Commissie ernst om nog voor de zomervakantie paal en perk te stellen aan de hoge tarieven voor mobiel bellen vanuit het buitenland. Donderdag stemt een commissie in het Europees Parlement over een voorstel om maximumtarieven van zo’n 50 cent per minuut in te voeren. Lagere beltarieven, daar is toch niemand tegen? Toine Manders, Europarlementariër voor de VVD, wel. Althans, de manier waarop dit gebeurt. En: „Het is allemaal vooropgezet”, vertelt hij over de mobiele telefoon vanuit België.

Wie betaalt eigenlijk de kosten van dit gesprek?

„Allebei toch? Maar ach, wie zakelijk belt hoor je toch niet over hoge rekeningen klagen; dat zijn alleen toeristen die bij terugkomst van hun vakantie aan de Middellandse Zee van hun stoel vallen van de hoge telefoonrekening.”

Dat vindt u niet erg?

„Jawel, maar de consument betuttelen door het opleggen van maximumtarieven werkt averechts. Daardoor blijven de prijzen hoger dan nodig, want bemoeienis met de consumentenprijzen betekent de doodsteek voor de concurrentie.”

Ook als de vrije markt buitensporig hoge gsm-tarieven als gevolg heeft?

„De oorzaak van die tarieven zijn de onderlinge prijsafspraken van de internationale telecombedrijven om van elkaars netwerk gebruik te maken. Deze roamingkosten worden vervolgens weer aan de consument doorberekend. De politiek moet die tarieven reguleren en niet de consumentenprijzen.”

Met lagere gesprekskosten als resultaat?

„Ja, en we kunnen bedrijven ertoe bewegen dezelfde prijs te rekenen voor buitenlandse en binnenlandse gesprekken. Dat moet kunnen, want er is echt geen vliegtuigje nodig om mijn gesprek met iemand in Italië mogelijk te maken. Hetzelfde hebben we bereikt in de banksector, waar geen extra kosten meer worden berekend voor grensoverschrijdende betalingen.”

Aan de slepende kwestie rond roamingtarieven lijkt nu spoedig een einde te komen. Een voorbeeld van daadkrachtig Europees optreden?

„Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Opeens moet het voorstel er nog voor het zomerreces door zijn gedrukt. Ik weet wel wat daar achter zit. In juni komt Duitsland met een nieuwe versie van de Europese Grondwet. Dit is niet meer dan een pr-stunt van de Duitsers en de Commissie om de mensen te laten zien hoe goed Europa wel niet voor hen is.”

    • Ronald Olsthoorn