Reisconcern TUI fuseert met Britse concurrent

De Duitse reisonderneming TUI en het Britse First Choice gaan fuseren, onder de naam TUI Travel. Dit hebben ze gisteren meegedeeld. Het nieuwe concern heeft een gezamenlijke omzet van 17,5 miljard euro.

Het is de tweede grote Duits-Britse fusie op de reismarkt. Vorige maand kondigden het Duitse Thomas Cook en het Britse My Travel hun samengaan aan. TUI was al marktleider. TUI en First Choice verwachten de samenvoeging in het derde kwartaal van dit jaar rond hebben. De geschatte besparingen liggen rond de 146 miljoen euro. TUI laat zijn scheepvaartdivisie buiten de fusie.

TUI is in Nederland eigenaar van merken als Arke en Holland International en de gelijknamige reisbureaus. First Choice is niet actief in Nederland. Volgens een woordvoerder van TUI Nederland heeft de fusie vooralsnog geen consequenties voor de bedrijfsvoering in Nederland.

TUI krijgt een meerderheidsbelang van 51 procent in TUI Travel, First Choice 49 procent. Het hoofdkantoor komt in Londen, net als de beursnotering. De bestuursvoorzitter van TUI, Michael Frenzel, wordt president-commissaris van TUI Travel. De dagelijkse leiding komt in handen van Peter Long, nu bestuursvoorzitter van First Choice.

Op de beurzen van Frankfurt en Londen is vandaag positief gereageerd op het nieuws. Het aandeel TUI steeg 10 procent. In Londen ging First Choice 9 procent omhoog.

Moederbedrijf TUI AG maakte gisteren ook, twee dagen eerder dan gepland, de jaarcijfers bekend. Het concern leed een nettoverlies van 893,3 miljoen euro, vooral door toedoen van negatieve resultaten in de afdeling scheepvaart en van afschrijvingen in Groot-Brittannië. De omzet steeg met 10 procent naar 20,5 miljard euro.