Ramp in kolenmijn Rusland: 106 doden

Bij een methaangasontploffing in een kolenmijn in Siberië zijn gisteren ten minste 106 doden gevallen, onder wie het management van de mijn. Vier mijnwerkers worden nog vermist. Het gaat om de ernstigste mijnramp in Rusland sinds het einde van de Sovjet-Unie, nu ruim vijftien jaar geleden.

De explosie had maandagmorgen plaats op bijna driehonderd meter diepte in de mijn Oeljanovskaja. Volgens de presidentiële gezant in de regio registreerde apparatuur een plotse, massieve golf methaangas. Meteen daarop volgde een krachtige explosie, die mijngangen deed instorten.

Op dat moment waren ruim tweehonderd mensen in de mijn, onder wie het vrijwel complete managementteam. Ze vergezelden een Britse consultant die een onderzoek naar de kolenreserves deed. Alleen de directeur was op vakantie.

Volgens de Russische minister van Rampenbestrijding Sjoigoe is de ramp niet veroorzaakt door menselijk falen. Het Openbaar Ministerie meldde eerder te onderzoeken of veiligheidsvoorschriften werden genegeerd. Volgens het hoofd van de mijnwerkersvakbond zette een in de mijn geldend quotasysteem aan tot haastwerk. Ook zou er onvoldoende ventilatie zijn geweest.

Het bestuur van de Koezbasregio maakte vandaag bekend dat nabestaanden een uitkering van een miljoen roebel krijgen, bijna 30.000 euro.

Eigenaar van de mijn is Evraz Group SA, Ruslands derde staalbedrijf. Oligarch en Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj kocht vorig jaar 41 procent van Evraz, volgens veel analisten om met de zegen van het Kremlin de versnipperde Russische metaalindustrie te consolideren.

In het streven naar verticale integratie van de staalproductie kocht Evraz in 2005 een meerderheid in Joezjkoezbassoegol, met negen kolenmijnen een topleverancier van cokes.

De Oeljanovskaja was een van de modernste mijnen van de mijnholding. Zij werd in gebruik genomen op 7 oktober 2002, als cadeau voor de vijftigste verjaardag van president Poetin. De mijn produceerde jaarlijks 3 miljoen ton cokes.

Na harde saneringen in de jaren negentig geldt de Russische industrie als veel moderner en veiliger dan de Oekraïense en met name dan de Chinese, hoewel het aantal mijnrampen in Rusland sinds 2003 weer toeneemt.

Onlangs werd berekend dat voor het winnen van elke miljoen ton kolen vier Chinezen, twee Oekraïeners, 1,37 Russen en 0,07 Amerikanen om het leven komen.