Pas op! Naakt in ’t park!

De afgelopen dagen stonden de Noorse kranten vol met berichten over censuur in het Vigelandpark. In het beroemde park in Oslo werden op allerlei bronzen en stenen beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland kleine zwarte papiertjes aangetroffen. Een onbekende dader had de borsten, billen en de geslachtsdelen van diverse naakten afgeplakt.

Dat de censuur niet als een grap moest worden opgevat maar eerder als een aanklacht tegen de seksualisering van de samenleving, bleek uit een briefje dat ook in het park werd aangetroffen. Hier stond op geschreven: „Er is al genoeg naakt in de kranten. Laat het niet ook nog in het park zijn!” Het briefje was met de hand geschreven en ondertekend met de initialen F.M.N.H.

Gustav Vigeland (11 april 1869 - 12 maart 1943) werd geboren in Mandal, een klein kustplaatsje in Zuid-Noorwegen. De beeldhouwer ontleent zijn bekendheid voor alles aan zijn werk in het Vigelandpark in Oslo. Daarvoor ontwierp hij vanaf 1924 tot aan zijn dood, in Oslo, 212 bronzen en stenen beelden. De twee bekendste beelden zijn een klein beeldje van een stampvoetend jongetje en een enorme monoliet. Daarop zijn 121 mensen uitgebeeld die over elkaar heen kruipen.