Pacificeren Bagdad vergt nog maanden

Een meisje steekt de straat over tussen patrouillerende Amerikanen in Bagdad. Precies vier jaar geleden vielen de VS Irak binnen. President Bush zei gisteren dat het pacificeren van Bagdad maanden zal duren. (Foto AFP) CORRECTING CAVALRY REGIMENT An Iraqi girl crosses a street patrolled by US soldiers with the 9th Cavalry Regiment in Baghdad's Haifa Sheikh Ali neighbourhood, 19 March 2007. The House of Representatives is expected to consider this week crucial budget legislation for the Iraq war that includes a provision requiring a US withdrawal from the violence-torn country by September 2008. But White House national security adviser Stephen Hadley said in interviews yesterday that such a deadline would leave Iraq to Al-Qaeda. AFP PHOTO/Patrick BAZ AFP

Volgens de Amerikaanse president George W. Bush zal het succesvol pacificeren van Bagdad „maanden, en geen weken vergen”. Hij zei dit in een rede waarin hij stilstond bij het feit dat een Brits-Amerikaanse troepenmacht vier jaar geleden Irak binnenviel.

Bush roemde in zijn rede allereerst dat „de wereld vandaag af is van Saddam Hussein en dat een tiran verantwoordelijk is gehouden voor de daden die hij beging tegen zijn eigen volk”.

Hij herhaalde daarbij dat Saddams regime een „bedreiging vormde voor het Midden-Oosten en de wereld”. Bush sprak niet over de nooit aangetroffen massavernietigingswapens in Irak, waarvan de vermeende aanwezigheid de oorspronkelijke casus belli vormde.

In het tweede deel van zijn rede sprak Bush over de veiligheidsoperatie waarmee Amerikaanse en Iraakse militairen momenteel proberen Bagdad te pacificeren. Bush: „Ik wil benadrukken dat deze operatie in de beginfase zit, minder dan de helft van de troepenversterkingen is aangekomen in Bagdad. De nieuwe strategie zal meer tijd vergen voor ze haar vruchten afwerpt. Daarbij zullen er goede en slechte dagen zijn.”

Volgens Bush is „het verbeteren van de veiligheidssituatie in de hoofdstad de belangrijkste missie op dit moment in de oorlog [...]. Totdat de inwoners van Bagdad zich veilig voelen in hun eigen huizen en wijken, zal het moeilijk zijn vooruitgang te boeken op gebied van politieke verzoening en economische wederopbouw; stappen die Irak moet nemen om een democratische samenleving te stichten.”

In reactie op de toenemende roep om terugtrekking onder eigen bevolking zei Bush: „Het kan verleidelijk zijn de uitdagingen in Irak te bezien, en te concluderen dat de beste optie is onze spullen te pakken en huiswaarts te keren. Dat zal wellicht bevredigend zijn op korte termijn, maar ik geloof dat de consequenties voor de veiligheid van Amerika verwoestend zouden zijn.”

Want , zei Bush, „als we uit Bagdad vertrekken voordat het er veiliger is, kan een geweldsvirus zich door het hele land verspreiden. Uiteindelijk zou dit geweld de hele regio kunnen overspoelen.” In deze chaos zou Irak, aldus Bush, „een thuishaven kunnen worden voor terroristen zoals ze die hadden in Afghanistan.” (AP)

Video en tekst van de rede via: www.whitehouse.gov/news/releases/2007/03/20070319.html