nrc.nl/blogs

Mobieltje. Vandaag verschijnt op de scholierensite een nieuwe A4-krant – de zesde dit schooljaar. Thema dit keer is digitale communicatie. Centraal in deze krant staat ‘het mobieltje’, het apparaat waarmee straks ‘alles’ kan. Niet alleen bellen, foto’s of filmpjes maken, internetten, stemmen, televisie kijken, romans lezen, gedichten schrijven, muziek downloaden, toegang krijgen tot de bus of de trein. Het einde komt misschien wel nooit in zicht. Bij de nieuwe technologieën draait alles om communicatie, met mensen of met apparaten. De vraag is niet meer of het kan, maar of we het willen. Met artikelen uit de themakrant op pdf-formaat kunnen jongeren hierover zelf oordelen. Er worden opdrachten bij gemaakt door de redactie van Stepnet van uitgeverij ThiemeMeulenhoff. De scholierensite biedt verder artikelen bij 18 schoolvakken.

www.nrc.nl/scholieren

Podcast. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog Klaver dat de Britse krant The Independent gaat bezuinigen en 40 mensen moet ontslaan. In The Guardian staat een interview met hoofdredacteur Simon Kelner over de toekomst van zijn krant. Ondanks de verliezen die The Independent leidt, heeft Kelner niet het gevoel dat de dagbladen in zwaar weer verkeren. „I feel a little bit like a lone voice, but talk about turkeys voting for Christmas! The way that people in newspapers are writing this industry off is scandalous.” Die toekomst ligt volgens Kelner niet op internet. „Ik heb nog nooit iemand ontmoet die naar podcasts luistert.” Over de website van de Observer: “Ik ben blij dat we geen pioniers zijn.”

www.nrc.nl/klaver