Nonchalant tussen hip en nostalgie

cd jazz ***-- Marc Moulin:I Am You Blue Note

cd jazz

***--

Marc Moulin:I Am You

Blue Note

In navolging van het succes van loungepionier St. Germain tekende het jazzlabel Blue Note verscheidene musici die op ludieke maar nonchalante wijze techno- en ambientmuziek met traditionele jazz en blues mengen. De Waalse muzikale duizendpoot Marc Moulin (65), bekend van jazz en electropopbands als Telex en Placebo, komt voor het label met zijn inmiddels derde alledaagse smeltkroes van dance, samples en ruime jazzsolo’s. I Am You ligt precies in de lijn van Entertainment (2004), die een typische relaxjazzplaat was waarop ‘goed gejat en knap gevonden’ perfect in elkaar kroop.

Ook Moulins nieuwe album klinkt weer ontspannen loungy, ware het niet dat dát echt een achterhaalde term is. De toetsenist, die al in 1975 het patent had op blues gebaseerde grooves als basis voor van funk en soul doordrenkte jazz, is op avontuurlijke wijze in de weer met sequencers en andere elektronica. Zangeres Christa Jérôme levert zwoele en elegante bijdrages en trompettist Bert Joris improviseert lekker weg in de wat filmisch aandoende composities tussen hip en nostalgisch.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper