Musharraf kan crisis in Pakistan nog niet bezweren

Een van de hoogste juristen in Pakistan, aanklager bij het Hooggerechtshof Nasir Saeed Sheikh, heeft vanochtend zijn ontslag ingediend. Hij zegt niet langer naar behoren te kunnen functioneren „in de huidige gerechtelijke crisis” in het land.

Het opstappen van de hoge aanklager is een nieuwe aanwijzing dat de crisis die in Pakistan is ontstaan na de schorsing van opperrechter Iftikhar Chaudhry nog lang niet is opgelost.

Gisteren namen ook vijf lagere rechters ontslag omdat zij vinden dat de actie tegen Chaudhry het gezag van de rechterlijke macht heeft aangetast. Eerder al gingen overal in het land advocaten en andere juristen de straat op om te protesteren tegen het ontslag van Chaudhry.

President Pervez Musharraf, tegen wie de woede zich richt, probeerde gisteren de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij zei dat er geen aanleiding is de noodtoestand uit te roepen of de komende verkiezingen uit te stellen. Op televisie gaf hij wel toe dat er misschien fouten zijn gemaakt, met name bij het informeren van het publiek.

Musharraf stelde Chaudhry op 9 maart om onduidelijke redenen op non-actief. Musharraf is nu president én legerleider tegelijk. Maar als hij herkozen wil worden, moet hij zijn legeruniform uittrekken. Door de noodtoestand uit te roepen, zo werd eerder gesuggereerd, zou hij in de twee functies kunnen aanblijven. „We zullen de grondwet volgen”, zei Musharraf gisteren evenwel op televisie.

Inmiddels heeft het Hooggerechtshof zijn voor morgen geplande hoorzitting over het ontslag van opperrechter Chaudhry uitgesteld tot 3 april. Voor morgen waren demonstraties aangekondigd. Tegelijkertijd is diepgaand onderzoek gelast naar de behandeling van Chaudhry. Hij zou door de politie onbehoorlijk zijn bejegend. (AP)