Malaria-resistente mug doet het goed

Rotterdam, 20 maart. Genetisch gemanipuleerde muggen die resistent zijn gemaakt tegen de malariaparasiet, blijken als zij daarmee geïnfecteerd zijn langer te leven en meer nageslacht voor te brengen. Dat blijkt uit een Amerikaans laboratoriumexperiment waarover onderzoekers deze week rapporteren in het Amerikaanse vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Het is goed nieuws voor onderzoekers die proberen malaria uit te roeien door de introductie van genetisch gemanipuleerde muggen die de parasiet Plasmodium niet overbrengen op hun gastheer. De achilleshiel van deze benadering was altijd dat de genetische verandering die muggen resistent maakt, ook ten koste zou kunnen gaan van hun overleving en de grootte van hun nageslacht. Daardoor zouden zij snel weggeconcurreerd kunnen worden. Nu blijkt dat genetisch gemanipuleerde muggen het een stuk beter doen dan gewone muggen als zij de parasiet bij zich dragen.