Lentestamp met raapsteeltjes

Voor 2 personen:600 gram kruimige aardappelenzout, peper2 bosjes raapstelen1 sjalotje150 gram gemengde paddestoelen40 gram boter, 2 eetlepels olie100 gram magere spekreepjes1 deciliter melk1 eetlepel fijngesneden peterselie of 1 theelepel fijngesneden rozemarijnnaaldjesnootmuskaat

Tot mijn toplijst van lenteboden horen raapsteeltjes: tere geveerde blaadjes met hun stengels. Ze zijn maar kort op de markt en meestal in bosjes met een touwtje of elastiek eromheen te koop in groentewinkels en -stalletjes. Je kunt er salades van maken. En stamppotten, die lichter smaken dan de winterse kost en de lente recht doen.

Schil en was de aardappelen en kook ze in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder van elke bosje raapstelen het touwtje, maar houd de stengels samen in een hand. Snijd met de andere hand in één haal de worteltjes weg. Snijd vervolgens de rest van de steeltjes en blaadjes heel fijn. Was de groente in een vergiet. Laten uitlekken.

Als bijgerecht bij de stamp valt te denken aan gebakken paddestoelen en/of spekjes (of voor vegetariërs cashewnoten). Wat het eerste betreft zou ik een mix nemen van bijvoorbeeld cantharellen, shii-take, (grot)champignons en oesterzwammen, zoals in groentewinkels vaak te koop worden aangeboden. Pel en snipper de ui. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de helft van de boter en bak hierin de sjalotsnippers 1 minuut. Bak de stukjes paddestoelen 3 minuten mee. Voeg naar smaak peterselie of rozemarijn en zout en peper toe. Verhit in een tweede koekenpan de olie en bak hierin de spekjes lichtbruin en knapperig.

Verwarm de melk een minuut in de magnetron of in een kleine pan. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, de rest van de boter en de raapsteeltjes door. Zet de pan even terug op het vuur als u de raapsteeltjes door de aardappelpuree roert. Breng de stamppot met zout, peper en nootmuskaat op smaak.

Serveer de stamppot met de paddestoelen en de spekjes of met even lichtbruin gebakken cashewnoten.

Morgen: Perzisch nieuwjaar

    • Annelène van Eijndhoven