Koken met Pep

Samen aardappels schillen en ze dan een voor een in de pan gooien, samen worteltjes schrappen en ze wassen onder de spetterende kraan, samen gehaktballetjes draaien. „Het wordt lekker, hè mama?” Ja, het wordt heel lekker. „Ik kan goed koken, hè mama?” Dat hij geen aardappels lust en ook geen worteltjes blieft, herinnert Pep zich meestal pas aan tafel. Maar de ballen gaan altijd als een trein naar binnen.

Mag ik klagen als mijn driejarige zoon alleen maar sperziebonen, bloemkool, broccoli, sla, komkommer en doperwten lust. En geen spinazie, witlof, asperges, schorseneren, postelein en prei? Er zijn vast veel ergere kinderen. Maar uitbreiding van zijn repertoire zou mij zeer welkom zijn. Vorige week las ik op deze pagina over Mama mag ik nog een spruitje? Mijn collega Viola Lindner had het boek aan een kritisch testteam voorgelegd, bestaande uit haar twee kinderen van vier. En verdomd, ze aten spruitjes. Dat boek moest ik ook hebben.

Tachtig groentetrucs om kinderen gezonder te laten eten, belooft de cover. Het boek staat vol met vrolijke kinderen die touwtjespringen met spaghettislierten, knikkeren met doperwtjes en hoelahoepen met ringen rode ui. „Kies jij maar iets uit”, zei ik tegen Pep, „dan gaan we het samen maken.” De spruitjessaté? No way. De mini-quiches met snijbiet? Dacht het niet. Het werd de wrap met gehakt en groentereepjes. Weet je het zeker? „Ja mama.” En ga je alles ook echt opeten? „Ja mama.”

Voor 4 personen:

1 maïskolf

1 kleine winterwortel, kleingesneden

2 stengels bleekselderij, kleingesneden

250 g half-om-halfgehakt

2 eetlepels olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gesnipperd

3 tomaten, in blokjes

4 bloemtortilla’s

1 kleine courgette, in dunne reepjes

6 eetlepels zure room

100 g geraspte kaas

Kook de maïskolf, in ongeveer dertig minuten, in een pan met gezouten kokend water gaar. Laat afkoelen en schraap de korrels eraf. (Dit vond Pep het leukste onderdeel). Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook, bleekselderij en wortel. Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar. Voeg de maïskorrels en blokjes tomaat toe, breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat het geheel een minuut of vier sudderen. Verwarm de tortilla’s volgens de instructies op de verpakking.

De bedoeling is dat iedereen aan tafel zelf zijn wrap met het groente-gehaktmengsel, de zure room, courgette en kaas vult. Dat doe-het-zelven aan tafel werkt vaak erg goed. Stomverbaasd zag ik mijn oudste zoon Tijn vrijwillig rauwe courgette eten. En Pep? Die bedolf zijn tortilla onder niets dan een dikke laag geraspte kaas, rolde hem op als een pannenkoek, lachte zijn innemendste lachje en zei: „Ik heb lekker gekookt, hè mama?”

Wat kook jij samen met je kinderen? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil