Kamerleden verbazen zich in Brussel

Je hebt Nederlandse politici in Europa, zoals europarlementariërs. En je hebt Nederlandse koeboe.jpgpolitici uit Nederland, zoals Tweede-Kamerleden. Soms heb ik het gevoel dat die twee uit verschillende landen komen. Gisteren waren de laatsten op bezoek bij de eersten. De commissie Europese zaken van de Kamer deed een dagje Brussel. ,,Ik kan me niet herinneren dat we dat voor het laatst hebben gedaan”, zei voorzitter Harm-Evert Waalkens (PvdA).

Europarlementariërs zijn voor mijn gevoel doorgaans wat positiever over Europa dan Kamerleden. De laatsten gebruiken wat vaker woorden als ,,met de handen afblijven” (moet Brussel doen), ,,niet te laat komen” (moet Den Haag doen als het om regelgeving uit Brussel gaat) en ,,afbakenen” (moeten Brussel én Den Haag doen).
De Kamerleden hadden zich verbaasd, zei Waalkens gisteren, over ,,de snelheid waarmee de beslissingsmachine was gaan lopen”. Waalkens doelde op de onderhandelingen over de Europese Grondwet. Hij kondigde aan dat zijn commissie hoorzittingen gaat organiseren, in het noorden, oosten en zuiden van het land, om er achter te komen hoe burgers verder willen met Europa.

De verbazing van Waalkens en zijn collega’s verbaasde enkele Nederlandse journalisten, met wie de parlementariërs een ontmoeting hadden (mij ook). Het is al bijna twee jaar geleden dat Nederland en Frankrijk ‘nee’ zeiden tegen die grondwet. Is het niet een beetje laat om nu nog eens aan burgers te gaan vragen wat ze willen, vroeg een collega. Ja, zei Waalkens, het is eigenlijk te laat, ,,maar er is nu een nieuwe regering en een nieuw parlement”.

Henk Jan Ormel (CDA) nam een wat afwijkend standpunt in. De onderhandelingen over een Europese Grondwet bevinden zich al in de eindfase, zei hij. ,,Straks zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Een maand later wordt de nieuwe Franse president het eens met de Duitse bondskanselier. Dat is de realiteit waarmee we als Nederland rekening moeten houden.”
Sinds gisterenavond is er trouwens iets meer duidelijkheid over wat de Nederlandse regering wil met de grondwet. Lees hier de brief die het kabinet aan de Kamer stuurde.

    • Jeroen van der Kris