Ja, we praten, zegt ABN Amro

Om de hedgefondsen van zich af te schudden overweegt ABN Amro een fusie met de Britse bank Barclays.

Gisteravond heeft ABN Amro geruchten bevestigd.

Eerst een trotse bank met een beurswaarde van 52 miljard euro. Nu een speelbal van beurshandelaren.

ABN Amro werd gisterochtend inzet van een nieuwe golf speculaties, na een stroom van krantenartikelen over mogelijke fusiepartners en een ongebruikelijk persbericht van de Britse Barclays Bank, een van de getipte partners. Na een dag waarin het aandeel van de bank flink steeg, bleek het gerucht waar: ABN Amro heeft gisteravond bevestigd dat het exclusieve gesprekken voert met Barclays over een mogelijke fusie.

„ABN Amro voert inleidende gesprekken met Barclays”, aldus de verklaring van de bank. „Deze gesprekken bevinden zich in een vroege en verkennende fase en het is niet zeker dat zij zullen leiden tot een transactie.” Een samengaan van de derde bank van Groot-Brittannië met ABN Amro zou de vijfde bank ter wereld creëren, en de tweede in Europa.

De verklaring luidt een nieuwe fase in voor ABN Amro. De bank in Amsterdam ligt al bijna vier weken publiekelijk onder vuur van speculatieve hedgefondsen die – ontevreden met strategie en rendement – willen dat de top van de bank opsplitsing of verkoop in gang zet. De open brieven van twee speculanten, The Children’s Investment Fund (TCI) en Tosca, zorgen al weken voor meer dan gemiddelde beurshandel in het fonds. TCI en Tosca zeggen beide meer dan 1 procent van de aandelen van ABN Amro te hebben.

Gisteren was het aandeel ABN Amro opnieuw dé stijger op de Amsterdamse beurs. De koers opende meer dan 9 procent hoger, wat een ongewone sprong betekent voor een aandeel als ABN Amro. En na een lichte terugval in de middag, sloot de koers 9,7 procent hoger. ABN Amro is al weken speelbal van de beleggers en ditmaal zetten berichten in de Britse zondagskranten de koers in beweging: Barclays zou interesse hebben in een fusie. Of het klopte, wist de gemiddelde belegger op dat moment niet. ABN Amro wilde aanvankelijk niet reageren. Barclays voerde de spanning op. De bank, die in beurswaarde circa 10 miljard meer waard is dan ABN Amro, zei dat zij pas vandaag zal reageren op de speculaties in de media.

De reactie van de Britse bank was opmerkelijk. Als de berichten niet kloppen had de bank dat direct kunnen zeggen. Als er wel gesprekken zijn ook. Waarom wachten met een reactie terwijl de geruchten zo’n impact hebben op de koers van ABN Amro? De Nederlandse beurstoezichthouder AFM noemde de gang van zaken „typisch en vreemd”, maar greep niet in.

De Nederlandsche Bank (DNB), die eerder bij monde van president Nout Wellink haar ongenoegen uitsprak over de actie van TCI, neemt nu een afwachtende houding aan. „Wij nemen notie van de ontwikkelingen.”

In politiek Den Haag reageerde men lauw op een mogelijke fusie van een van de grootste banken in Nederland. „Een fusie op basis van gelijkwaardigheid klinkt aantrekkelijker dan de bemoeienis van durfkapitalisten”, zei Tweede Kamerlid Weekers (VVD).

    • Heleen de Graaf Menno Tamminga