If I were a Rijkman

ABN Amro is tegen haar wil in een internationale veiling terechtgekomen. Het loven en bieden gebeurt gericht aan de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan, maar ook ongericht in het financiële geruchtencircuit.

Zouden bieders de bank niet samen kunnen verdelen? De Braziliaanse divisie van ABN Amro naar de Spanjaarden, de Amerikaanse activiteiten naar een bank uit de VS. En waarom niet de Nederlandse tak naar investeerder J.C. Flowers die eerder zakenbank NIBC kocht.

De brief die een Britse activistische aandeelhouder vandaag precies een maand geleden verstuurde, opende de jacht op ABN Amro. Voor zover die achter de schermen al niet bezig was. De belangrijkste reden voor The Children’s Investment Fund om te eisen dat de bank niet meer in haar huidige vorm zou moeten voortbestaan, is het achterblijvende rendement. Het speculatieve beleggingsfonds benadrukt dat de koers van ABN Amro sinds het aantreden van bestuursvoorzitter Rijkman Groenink in mei 2000 in totaal 0 procent is gestegen tegen 44 procent van het gemiddelde in de branche.

De bank lanceerde in 2001 de veelbesproken doelstelling om binnen een groep van twintig zelf geselecteerde concurrenten na een competitie van vier jaar bij de beste vijf te eindigen. Beste vijf vanuit het oogpunt van de aandeelhouder: het totale rendement van het aandeel, een resultante van koersontwikkeling en dividend.

Dat lukte niet. In de eerste ronde van vier jaar (2001-2004) eindigde de bank als middenmoter. De hierop volgende vierjaarsperiode, van begin 2002 tot eind 2005, kwam de bank als 7de uit de bus. Dat was al beter. Maar in de periode die 2006 sloot, eindigde ABN Amro op plaats 16, een degradatiekandidaat in voetbaltermen.

Wat betekenen de recente koersontwikkelingen voor die vermaledijde competitieladder? De aandelenkoers van ABN Amro is de afgelopen maanden sterk gestegen, met name deze week. De statistieken die de bank zelf op de website bijhoudt zijn nog niet bijgewerkt.

In de vierjaarsperiode die eind dit jaar afloopt, noteert de bank naar eigen zeggen op de 15de plaats. Maar als gecorrigeerd wordt voor de laatste dagen knalt de bank de top-10 binnen: ongeveer op plaats 9. Geen top-5, maar het komt dichterbij.

Voor de periode 2005-2008 noteert de bank ook 15de, maar met een geactualiseerd totaalrendement van circa 175 procent komt de bank ongeveer op plaats 5 uit, net binnen het gestelde doel. En periode 2006-2009 laat geen twijfel meer bestaan. De huidige plaats – nummer 16 – is sinds vandaag een positie 2. De bank is een topper.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester