Iedereen bromt mee

Patrick Wolf: The Magic Position, Universal ****-

CD POP

Patrick Wolf: The Magic Position

****-

Universal

Op zijn drieëntwintigste is Patrick Wolf al aan zijn derde album toe. Het is zijn eerste voor een grote platenmaatschappij, hetgeen hem in staat stelde om op te nemen en te mixen in Londen, Wenen en New York (het hele, nogal moeizame proces staat in het boekje gedocumenteerd), om strijkers in te huren én om Marianne Faithfull een nummer mee te laten brommen.

En toch laat dit vroegere, getraumatiseerde weglopertje, ter versterking van de familiebanden, ook zus- en vaderlief nog meedoen. Wolf schrijft uiterst kleurrijke liedjes die in deze luxueuze verpakking soms nogal topzwaar aandoen, maar dat is op zich ook weer de charme: net niet kantelend in een zee van overdaad, vertoont deze muziek de charme van een wankel evenwicht.

Dat wordt des te duidelijker als tussen de akoestische partijen door, veelal zelf ingespeeld door dit wonderkind, sierlijk verstorende elektronische geluiden hun onverwachte intrede doen. Dit is folk van een kosmopoliet, dit zijn wonderlijk ware woorden op indringende melodieën vanuit een geprangd gevoelsleven.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma