Guus K., verdacht van oorlogsmisdaden, voorlopig vrij man

DEN HAAG. Guus K., die wordt verdacht van illegale wapenhandel en het plegen van oorlogsmisdaden in Liberia, is gisteren vrijgekomen, in afwachting van zijn rechtszaak. Het gerechtshof in Den Haag besloot daartoe omdat het verwacht dat het nog lang duurt voordat het toekomt aan de inhoudelijke behandeling van de hoger-beroepszaak van Kouwenhoven. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman vorig jaar tot acht jaar cel voor illegale wapeninvoer in Liberia. Hij was daar volgens de rechters bij betrokken in de periode 2000-2003, toen in het West-Afrikaanse land een bloedige burgeroorlog woedde. De rechtbank sprak de zakenman wegens gebrek aan bewijs vrij van oorlogsmisdaden. ”Maar dat oordeel leidt er niet toe dat K. zijn handen in onschuld kan wassen wat betreft de bloedige slachtingen, met talloze slachtoffers tot gevolg”, zei de rechtbankpresident in juni.