Gisèle Ben-Dor

De vrouwelijke dirigent is in opkomst. Ook het Rotterdams Philharmonisch Orkest verwelkomt deze week weer een vrouw op de bok, de Urugayaans-Amerikaanse Gisèle Ben-Dor, inmiddels van middelbare leeftijd. Ze leidt onder meer de balletmuziek Estancia (1941) van Alberto Ginastera (1916-1983) – een reeks dampende, folkloristisch- Argentijnse schetsen, afgewisseld met recitaties uit José Hernández’ gedicht over een gaucho, Martin Fierro. Op haar opname van dit werk met het London Symphony Orchestra voor Naxos combineert ze Estancia met Panambí, een nog flitsender reeks dansen, schatplichtig aan Stravinsky en Bartók maar ook sterk aan de Argentijnse volksmuziek.

In Rotterdam leidt Ben-Dor andere dansmuziek uit Argentinië, uiteraard ook Piazzolla’s sinds de tranen van Maxima verplichte Adiós nonino.

Mischa Spel

(NAXOS 8.557582)

    • Mischa Spel