Geen Russische nucleaire hulp meer aan Iran

Rusland heeft de druk op Iran opgevoerd zijn uraniumverrijkingsprogramma te stoppen. Teheran is te verstaan gegeven dat geen brandstof zal worden geleverd voor de met Russische hulp gebouwde kerncentrale van Bushehr zolang Iran waarschuwingen van de VN-Veiligheidsraad blijft negeren om zijn uraniumverrijking op te schorten.

Dat meldt The New York Times op basis van Russische en Europese diplomatieke bronnen. Volgens die bronnen heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, enkele Europese ambtgenoten vorige maand laten weten dat Moskou de strategische beslissing heeft genomen geen brandstof te leveren uit afwijzing van de Iraanse nucleaire ambities.

„Wij beschouwen dat als een zeer belangrijke beslissing van de Russen”, zegt een hoge, niet bij naam aangeduide Europese functionaris vandaag in The New York Times. „Het laat zien dat dat onze meningsverschillen met de Russen over de gevaren van het nucleaire programma van tactische aard zijn. Fundamenteel willen de Russen geen nucleair Iran.”

De Russische stap zou dan ook los moeten worden gezien van het al langer lopende betalingsconflict over de werkzaamheden aan de kerncentrale in Bushehr. Volgens Moskou loopt Iran ver achter met de betalingen voor de Russische diensten. Volgens diplomaten zal Moskou naar buiten toen blijven volhouden dat dit de reden is waarom Rusland geen nucleaire brandstof (uranium) zal verschepen naar Bushehr.

De Russische stap komt aan de vooravond van een nieuw besluit in de Veiligheidsraad over uitbreiding van de sancties tegen Iran. Rusland en de andere vier permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en China), alsmede Duitsland werden het vorige week eens over een ontwerpresolutie. Wanneer die in stemming wordt gebracht, mogelijk deze week nog, is niet bekend. Zuid-Afrika, deze maand fungerend voorzitter van de Veiligheidsraad, heeft gisteren geopperd alle bestaande voorstellen voor sancties van tafel te halen en een nieuwe periode van overleg in te lassen. De Britse ambassadeur bij de VN, Emyr Jones Parry, noemde die Zuid-Afrikaanse aanpak gisteren „niet erg behulpzaam”.

Een Amerikaanse woordvoerder zei gisteren dat de VS visa hebben verstrekt aan de Iraanse president Ahmadinejad en een reeks meereizende functionarissen die naar de VN willen komen. Ahmadinejad krijgt de gelegenheid de Veiligheidsraad toe te spreken alsvorens die besluit over nieuwe sancties.