Fusie met Barclays niet enige optie

ABN Amro praat op exclusieve basis met de Britse Barclays bank over een fusie. Maar andere banken staan klaar om Barclays te vervangen.

ABN Amro en Barclays. De combinatie kent weinig overlap en zou een van de grootste banken ter wereld worden, gemeten in beurswaarde. Maar of de samenvoeging doorgaat is niet zeker, en de concurrentie staat voor de deur te wachten om de plek van Barclays in te nemen als de fusie mislukt.

ABN Amro en Barclays zijn geen onbekenden voor elkaar. De twee spraken in het verleden al enkele keren over een mogelijk samengaan. Deze gesprekken werden nooit echt serieus, maar dit keer is het anders.

De twee gerenommeerde banken passen op het eerste gezicht goed bij elkaar. Ze lopen elkaar in geografisch opzicht in ieder geval niet in de weg. Barclays zit met name in Groot-Brittannië, ABN Amro juist niet. De Nederlanders zijn erg aanwezig in landen als Brazilië, Italië en Nederland, plekken waar Barclays amper operaties heeft. Niet dat de Britten niet internationaal zijn, men is actief in tientallen landen, met een zwaardere focus op bijvoorbeeld Spanje.

Geografisch past het dus, alhoewel een analist vanmorgen opmerkte dat dit ook weinig ruimte biedt voor kostenbesparingen. De exclusiviteit van de gesprekken geldt voor dertig dagen en ze zullen dus vlak voor de aandeelhoudersvergadering van 26 april worden afgerond.

ABN Amro houdt er nog altijd rekening mee dat de onderhandelingen tot niets leiden, zo valt te lezen in het persbericht dat de bank gisteravond uitgaf. „De gesprekken zitten in een vroege en verkennende fase en het is niet zeker of zij tot een transactie zullen leiden.”

De onderhandelingen met Barclays kunnen dus nog afketsen, al is er over een aantal aspecten al wel overeenstemming, zoals over de plek van het hoofdkantoor.

Andere gegadigden dan Barclays kijken uit naar het afketsscenario. ABN Amro zou, aldus bronnen in de financiële wereld, al sinds september met een aantal banken praten over een samengaan. Namen die worden genoemd zijn de Nederlandse bank en verzekeraar ING, de Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en BBVA en BNP Paribas uit Frankrijk. Ook de naam van Bank of America duikt regelmatig op. Maar deze bank is zo groot dat ABN Amro opgeslokt zou worden, iets wat zij eigenlijk niet wil. Andere grootmachten in de bankenwereld, het Britse HSBC en Citigroup uit de VS, zouden daarom ook niet hoog op Groeninks lijst staan.

De naam van ING duikt al jaren op. Een fusie tussen de twee zou een nationale grootmacht creëren die op wereldniveau mee kan doen. Volgens bronnen zou Groenink de afgelopen maanden met ING hebben gesproken. ING is de grootste aandeelhouder van ABN Amro met een belang van rond de 5 procent. De keuze voor de Britten zou bij de bankverzekeraar hard zijn aangekomen. Overigens brengt een combinatie van ABN Amro en ING mededingingsproblemen met zich mee omdat die een te groot marktaandeel in Nederland krijgt, wat waarschijnlijk zou resulteren in het sluiten van een groot aantal bankkantoren. ING moet als aandeelhouder wel instemmen met een samengaan van ABN Amro met Barclays, mochten de gesprekken goed aflopen.

Een optie is dat de aandeelhouders eind april mogen kiezen uit drie scenario’s: een samensmelting met Barclays, het pad volgen van het Britse hedgefonds TCI dat de bank wil opsplitsen of bestuursvoorzitter Groenink de kans geven om zijn belofte waar te maken dat 2007 een ‘oogstjaar’ wordt, zoals hij begin februari zei.

Breaking views: pagina 17

    • Heleen de Graaf