Fusie ABN Amro en Barclays in de maak

Het hoofdkantoor van de nieuwe bankcombinatie van ABN Amro en Barclays komt in Amsterdam te staan. De twee banken maakten gisteren bekend te onderhandelen over een fusie.

Het Britse Barclays is groter dan ABN Amro. De derde bank van Groot-Brittannië heeft tijdens gesprekken afgelopen weekend toegezegd dat het hoofdkantoor in Nederland komt. De combinatie wordt juridisch een Britse Plc. Dit melden bronnen rondom ABN Amro.

De twee banken zijn sinds gisteren exclusief met elkaar in onderhandeling over een samengaan. Deze exclusiviteit geldt voor dertig dagen. In een verklaring die gisteravond werd uitgegeven stellen de twee banken dat de gesprekken zich in een „vroege en verkennende fase” bevinden, en is het „niet zeker dat zij tot een transactie zullen leiden”.

De banken zijn, aldus financiële bronnen, al enige tijd met elkaar in gesprek. De besprekingen kwamen afgelopen weekend in een stroomversnelling nadat overeenstemming werd bereikt over onder meer het hoofdkantoor.

Met de fusiebesprekingen is een nieuwe fase ingegaan voor ABN Amro. De grootste Nederlandse bank staat sinds eind februari onder grote druk van enkele speculatieve hedgefondsen. Deze fondsen, waaronder het Britse The Children’s Investment Fund, vinden dat de bank te weinig rendement oplevert en eisen dat serieus wordt gekeken naar het opsplitsen van de bank. ABN Amro heeft nog niet gereageerd op de eisen, maar zal dit volgende week doen.

Ondertussen praat de bank met Barclays. De twee zouden ook over het bestuur al een voorlopige overeenkomst hebben bereikt. De combinatie krijgt een Angelsaksische bestuurslaag waarin het dagelijks management en commissarissen samen in één bestuur zitten. De dagelijkse leiding is in handen van de bestuursvoorzitter, die in eerste instantie door Barclays wordt geleverd. De eerste chairman, in het Angelsaksische systeem een president-commissaris maar dan met veel meer macht, zal uit de Amsterdamse gelederen komen. Het is onduidelijk of dit ABN Amro topman Rijkman Groenink is.

Beide banken willen verder dat De Nederlandsche Bank de toezichthouder wordt van de nieuwe combinatie.

Hoofdartikel: pagina 7

ABN Amro: pagina 15, 17