Egypte wijzigt zijn grondwet, Amnesty levert kritiek

Kairo. Het Egyptische parlement heeft gisteren een grondwetswijziging goedgekeurd. Een van de aanpassingen betreft een verbod van partijen op religieuze basis. Ook krijgt de politie verregaande bevoegdheden. Volgens de regering maken de wijzigingen deel uit van democratische en economische hervormingen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek geuit op de wijziging. Amnesty spreekt van ”de grootste erosie van [mensen]rechten in 26 jaar” omdat de grondwetswijziging voorziet in ”verrijking van het systeem van schendingen” van mensenrechten en in ”een valse legitimering van het misbruik van bevoegdheden” door de overheid. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde Amnesty met het argument dat ”niet-Egyptenaren het recht niet hebben om zelfs maar een mening te uiten over een binnenlandse zaak als de grondwet van de natie”.