Eerst nog kil

Een week geleden bevond Nederland zich in vrij zonnig lenteweer, volgende week lijkt dat weertype terug te keren. Voor het zover is, krijgen we eerst nog een aantal middagen met maxima rond 8 graden en met vrij veel bewolking.

Vanavond en vannacht valt aan zee een enkele bui en klaart het landinwaarts behoorlijk op. De koudste plek zal net iets onder het vriespunt duiken, bij een doorstaande noordenwind. Aan de kust volhardt een krachtige tot soms harde bries.

Morgen begint de dag met flink wat zon. De westelijke kustprovincies zijn ’s ochtends gevoelig voor een enkele bui, elders is het droog. Vanuit het oosten trekt er vervolgens hoge sluierbewolking binnen, gevolgd door lagere en dikkere bewolking. Daaruit kan later in de middag en gedurende de avond enige lichte regen vallen in de oostelijke provincies. Tegen de grens met Duitsland is nu en dan natte sneeuw mogelijk.

Donderdag en vrijdag heersen wolkenvelden, met vooral in het oosten af en toe lichte regen. De noordenwind draait geleidelijk naar het noordoosten en neemt iets af in kracht. Tijdens de nachten is het een graad of 3, overdag een graad of 8.

Vanaf zondag lijkt de bewolking open te breken en gaat het land vrij zonnige weercondities tegemoet. De binnenstromende lucht is dan ook wat warmer en zo kan de maximumtemperatuur royaal in de dubbele cijfers terechtkomen.