Een plantsoenendienst op witte voetjes

De gemeente Groningen gaat schapen inzetten om het gras in de stad kort te houden. In mei begint een proef met een kudde van 300 dieren. Het idee is afkomstig van Jannie Visscher, wethouder milieu en stadsbeheer. „Ik ben een boerendochter”, zegt ze met een lach.

U kunt geen medewerkers voor de plantsoenendienst vinden?

„Het zit anders. We willen af van de saaie groene vlaktes in de stad. Als je in de parken en bermen een grotere variëteit van bloemen, planten en vogels wil, moet je het groen op een een ecologisch verantwoorde manier beheren. Als deze proef bevalt, gaan we er in de herfst, bij de tweede maaironde, mee door.”

Driehonderd schapen in de stad – bent u niet bevreesd voor verkeerschaos?

„Nee. De kudde wordt begeleid door een professionele herder met honden. In Nijmegen en Wolvega heeft deze man goede ervaringen opgedaan en is de kudde een toeristische attractie geworden. De herder is bovendien een gediplomeerd verkeersregelaar. Maar het zal wel meevallen. Want in het centrum van de stad groeit geen sprietje gras. Daar trekt de kudde alleen doorheen als ze van het zuidelijk deel naar de noordkant moet.”

De luchtkwaliteit in steden laat ernstig te wensen over. Is het niet ongezond voor de schapen om maandenlang tussen de auto’s te grazen?

„Ach, het zal voor de dieren niet erger zijn dan voor de mens. En de luchtkwaliteit is hier relatief goed.”

Hondenbezitters krijgen een boete als ze de uitwerpselen van hun huisdier op straat laten liggen. Moet de herder ook in de weer met een schepje en plastic zakjes?

„In de stadsbermen is de mest geen probleem. Op de bestrating zal de rommel netjes worden opgeveegd.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens