‘Drummen mag me best wat kosten’

Utrecht, 13-03-2007, Maria Postema,. voor rubriek Verdienen. en uitgeven. © foto Michael Kooren. Utrecht Kooren, Michael

Maria Postema (25) werkt 28 uur per week in de Kinderboekwinkel in Utrecht en is freelance vertaler.Salaris: 1.400 euro bruto per maand plus ongeveer 600 euro per maand van vertaalopdrachten.Huur: 300 euro.Boodschappen: 200 euro.Sparen: 100 tot 200 euro per maand.

Waarvoor spaar je?

„Eigenlijk een beetje voor als ik later groot ben. Nu kan ik sparen, dus doe ik het. Misschien gebruik ik het om mijn rijbewijs te betalen of voor als ik in de toekomst een huis ga kopen. Of als ik kinderen wil. Ik kom in elk geval nooit aan dat geld. Ik doe niet snel onbezonnen uitgaven. Ik kom nu gewoon goed rond met wat ik heb. Het is fijn dat ik een vast inkomen heb bij de Kinderboekwinkel, daarnaast helpt het me ook om contacten te krijgen bij uitgevers voor mijn vertaalwerk. Soms krijg ik daar in één klap veel geld voor, soms een maand niets. Als ik dan een grote opdracht heb binnengekregen, dan zet ik liefst een deel op mijn spaarrekening.”

Verdien je net zoveel als je vrienden?

„Ik heb het eens nagevraagd, en het komt wel redelijk overeen. Met mijn vrienden praat ik zelden over dit soort dingen. Niet omdat het een taboe is, meer omdat we er allemaal van uitgaan dat niemand echt barst van het geld. Ik heb vooral vrienden in de alfasector, die verdienen niet zoveel. Het is ook geen doel om rijk te worden. Ik heb bijvoorbeeld niet een bepaald jaarsalaris waar ik naar streef. Ik heb nooit geldzorgen en ik kan sparen voor de toekomst. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit echt heel weinig zal gaan verdienen.”

Waar geef je te veel aan uit?

„Er is niet echt iets. Ik drum in een band en dat kost ongeveer 100 euro per maand. Dat vind ik wel veel, maar niet te veel. Ik doe dat graag, dus dat mag best wat kosten. Het geld gaat vooral zitten in de huur van de repetitieruimte en de reiskosten. Als drummer ben ik niet maandelijks nog eens veel geld kwijt aan mijn instrument. Af en toe koop ik een heleboel stokken en dan ben ik er weer even van af.”

Hoe prijsbewust ben je?

„Ik koop veel biologische producten en die zijn duur. Dat probeer ik te compenseren door andere producten goedkoper in te slaan. Als de vegetarische schnitzels in de aanbieding zijn dan koop ik die en vries ik ze in. In die zin ben ik wel prijsbewust. Ook bespaar ik op energie, maar dat is niet uit financiële overwegingen, maar ecologische. Ik betaal mijn huur trouwens inclusief, dus vooral de huisbaas merkt dat ik daarop bezuinig. Waarschijnlijk zal ik het niet in een huurverlaging terugzien.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk