Dronken op een waterfiets tijdens WK

Het drinkgedrag van Engelse cricketers baarde weer opzien. Held ‘Freddie Flintstone’ Flintoff voorop.

Stomdronken was ‘Freddie’, zoals hij wordt genoemd, ‘Fred Flintstone’ eigenlijk. Dronken was hij vrijdagnacht om een uur of vier op een waterfiets geklommen. Personeel van het spelershotel had Andrew Flintoff (29) in beschonken toestand uit het hotel zien lopen. Enige tijd later konden ze hem van de verdrinkingsdood redden.

Het was het afgelopen weekeinde groot nieuws in Engeland toen bekend was geworden dat de beste allroundcricketer van Engeland tijdens het WK in de West-Indies in beschonken toestand in de Caraïbische zee was gevallen.

Flintoff was niet de enige Engelse cricketspeler die de nederlaag tegen Nieuw-Zeeland drinkend had willen verwerken. Met viceaanvoerder Flintoff waren nog vijf spelers dronken: James Anderson, Liam Plunkett, Jon Lewis, Ian Bell en Paul Nixon. Volgens de The Times en News of the World, die op het spoor werden gezet door toeristen en supporters, zongen, dronken en zoenden de mannen elkaar in aanwezigheid van bowlerscoach Kevin Shine en van teampsycholoog Jeremy Snape. En dat 36 uur voor de wedstrijd tegen Canada.

De vijf medespelers van Flintoff werden beboet, de twee officials kregen een waarschuwing en Flintoff werd voor één wedstrijd geschorst en werd zijn viceaanvoerderschap ontnomen. Gisteravond bood Flintoff ten overstaan van de Engelse pers op het paradijselijke eiland St. Lucia zijn excuses aan. Excuses aan zijn ploeg en aan de supporters in Engeland; hij beloofde zich vanaf nu voor ‘110 procent’ in te zetten. Het zou nooit meer gebeuren.

Flintoff heeft een roemrucht verleden. Zo vaak hij uitblinkt op het cricketveld, zo vaak blinkt hij uit met een glas in de hand. Anderhalf jaar geleden was hij aanvoerder van het Engelse team dat Australië in The Ashes versloeg. Freddie en zijn teamgenoten bleven de hele nacht op na de overwinning voordat ze stomdronken aan een feestelijke rit op een bus met open dak naar Downing Street begonnen. Onderweg drinkend kwamen Flintoff en co bij de ambtswoning van de Britse premier aan. Flintoff bood niet zijn excuses aan: „Ik betreur het niet, ik vind het alleen jammer dat er foto’s van ons in de krant stonden.”

Drie maanden later werd Freddie door de kijkers van de BBC gekozen tot Sports Personality of the Year. Maar ja, dat overkwam in 1990 ook zijn voetballende drinkebroer Paul Gascoigne. In 2004 werd Flintoff tijdens een cricketwedstrijd op de tribune ontdekt, terwijl hij, luid aangemoedigd door toeschouwers, in één teug een pint bier leegdronk. Drie maanden geleden werd hij in kennelijke staat in een bar in Adelaide aangetroffen, samen met een ploeggenoot en de Australische cricketlegende en levensgenieter Shane Warne, nota bene na de Engelse nederlaag in The Ashes tegen Australië.

De bondscoach van het Engelse team Duncan Fletcher wil dat Flintoff na het WK harder wordt aangepakt. Jonge spelers zien hem als voorbeeld, zegt hij.

In de Engelse media wordt Flintoffs gedrag fel bekritiseerd, maar soms gedoogd. Ian Botham, de legendarische cricketer, steunt Flintoff, wat bijzonder is voor de altijd kritische Botham. Hij is een fan van Flintoff. Met Botham, net als Freddie een volksjongen, was ook altijd wat. Hij kreeg vaak bestuurders en media over zich heen wegens zijn veelvuldige cannabis- en drankgebruik.

Botham noemt de reacties op Flintoffs gedrag overdreven. „Heb je mensen horen klagen toen wij in 2005 de Ashes wonnen? Er zijn mensen die om half elf naar bed gaan, andere mensen gaan om die tijd liever wat drinken.”

    • Guus van Holland