Dit is de andere kant. Want ja, ook Zweden heeft problemen

Ook Zweden krijgt getto’s.

In Malmö zit extreem-rechts nu in de gemeenteraad. „Zweden was naïef.”

Immigranten in Tensta, een voorstadje van Stockholm. Zweden liet vorig jaar bijna honderdduizend immigranten toe. Foto Vincent Mentzel. Foto onder AFP Immigranten in Tensta, een voorstadje van Stockholm.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==StockholmZweden, 23 januari 2006 Mentzel, Vincent

De werkloosheid bedraagt er zestig procent. De lokale busmaatschappij dreigt te worden verjaagd door stenen gooiende, allochtone jongeren. Chronische woningnood dwingt buurtbewoners de nacht door te brengen in hun auto. En wie wel een dak boven zijn hoofd heeft, woont vaak in onttakelde hoogbouw, uit de grond gestampt in de tijd dat de eerste generatie gastarbeiders massaal en zonder omkijken werd ondergebracht.

Ook Zweden heeft zijn variant van de multi-etnische probleemwijk: Rosengård, een kale buitenwijk van Malmö, de zuidelijke havenstad die nog herstellende is van een zware economische crisis begin jaren negentig. Onder critici staat ‘Rosengård’ synoniem voor het failliet van het traditioneel ruimhartige Zweedse immigratiebeleid. Ook het ogenschijnlijk zo ontspannen Zweden ontkomt niet aan integratieproblemen, is de boodschap. Extreem-rechts is toch ook niet toevallig bezig aan een opmars in de lokale politiek?

Natuurlijk kan Rosengård niet op één lijn worden gesteld met de uitzichtloze getto’s in de voorsteden van Parijs. Of met het Engelse Bradford, ruim vijf jaar geleden het toneel van hevige rassenrellen. Het Zweedse Rosengård is bovendien niet zo groot, het heeft 22.000 inwoners. En onderzoek van de Europese Commissie laat zien dat de Zweden nog atijd relatief positief staan tegenover immigranten. „Mensen moeten niet zo moeilijk doen over nieuwkomers”, zegt Ingwar Andersson, een 61-jarige gepensioneerde die gratis kranten uitdeelt bij het winkelcentrum van Rosengård.

Intussen ontstaat in Rosengård wel degelijk een ‘parallelle gemeenschap’. Zes op de tien inwoners zijn in het buitenland geboren. Van de kinderen is negen op de tien allochtoon. „Er staat hier een school met twaalfhonderd leerlingen”, zegt Andreas Konstantinides, verantwoordelijk voor het integratiebeleid in Rosengård én sociaal-democratisch gemeenteraadslid. „Weet je hoeveel van die kinderen Zweedse ouders heeft? Eén.”

Ter bestrijding van de segregatie heeft Malmö, paradoxaal genoeg, afscheid genomen van verplichte integratiecursussen voor nieuwkomers. De nadruk ligt op het vinden van werk want, gelooft men, dat is de snelste weg naar integratie. En omdat de voorwaarde van een taalcertificaat de zoektocht naar werk alleen maar vertraagde, is die eis afgeschaft.

Bij die zoektocht naar werk profiteren vrouwen in Rosengård van het Zweedse systeem van gratis kinderopvang. „Dat is nuttig voor islamitische vrouwen, die anders met al die kinderen moeten thuisblijven”, zegt Konstantinides, die de lokale aanpak verdedigt door te wijzen op de werkloosheid van zestig procent. „Dat wás 75 procent.”

Allemaal mooi en aardig, vindt Sten Andersson, maar het is beter om het probleem bij de bron aan te pakken. „Zweden is al lange tijd naïef. We moeten net als andere Europese landen minder asielzoekers toelaten.”

Andersson is een van de twee raadsleden in Malmö van de Zweedse Democraten, een uiterst rechtse partij die op lokaal niveau bezig is aan een opmars. De Zweedse Democraten kregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Malmö afgelopen najaar 12.000 stemmen, drie keer zo veel als bij de vorige verkiezingen. Elders in het land haalde de partij tot bijna een kwart van de stemmen. Bij de tegelijkertijd gehouden landelijke verkiezingen wist de partij de kiesdrempel net niet te slechten.

Andersson – kaal, gegroefd gezicht – fulmineert tegen de „politieke correctheid” die volgens hem de oorzaak is van het liberale Zweedse immigratie- en integratiebeleid. „In Zweden is het bijna verboden kritisch te zijn.”

Andersson denkt dat in Zweden onderhuids hetzelfde soort onvrede broeit dat in Nederland in één klap op de agenda werd gezet door Pim Fortuyn. „Ik voorspel ook hier een eruptie van onvrede.”

Andreas Konstantinides denkt dat het zo’n vaart niet loopt. De inwoners van Malmö zien namelijk dat de gemeente de problemen niet doodzwijgt, meent hij. „Neem onze brief aan de regering. Die bewijst dat we ons best doen.”

In wat nog het meest lijkt op een daad van vertwijfeling, heeft de gemeenteraad van Malmö onlangs een brandbrief gestuurd naar de centrum-rechtse regering in Stockholm. Daarin vraagt de raad de regering pressie uit te oefenen op andere gemeenten, om meer immigranten op te nemen. Zo’n spreidingsbeleid moet de druk op Malmö verkleinen én de kansen vergroten van nieuwkomers, die nu buiten de boot vallen in Malmö.

Maar de regering kán gemeenten niet dwingen tot opname: asielzoekers in Zweden mogen zelf bepalen waar zij gaan wonen. Dus is de kans groot dat Malmö voorlopig de voornaamste trekpleister blijft, beseft ook Konstantinides. „Maar we vestigen in ieder geval de aandacht op het vraagstuk.”

Konstantinides erkent dat „minder immigratie ons zou helpen” – zoals Andersson stelt. Maar hij zegt het met tegenzin. De sociaal-democraat is principieel voorstander van een ruimhartig toelatingsbeleid.

Konstantinides weet wat het is om te moeten vluchten. De Grieks-Cyprioot kwam naar Zweden na de Turkse invasie van Noord-Cyprus, in 1974. Maar hij ziet ook dat de groeiende aantallen nieuwkomers de laatste jaren het integratieproces in zijn stad niet hebben bevorderd. „En dat is uiteindelijk ook niet in het belang van de immigranten die al binnen zijn.”

    • Mark Schenkel