China concurrent van Airbus en Boeing

Peking. China wil een luchtvaartindustrie opzetten die kan concurreren met het Europese Airbus en het Amerikaanse Boeing op de markt voor grote passagiersvliegtuigen. De regering heeft daarvoor onlangs toestemming gegeven, zo berichtten de staatsmedia gisteren. China heeft tot dusver alleen ervaring met de ontwikkeling en bouw van kleinere toestellen, die maximaal honderd passagiers kunnen vervoeren. Het meent echter over voldoende technologische kennis te beschikken om ook vliegtuigen met een capaciteit van 150 passagiers of meer te maken. Peking heeft nog geen tijdschema genoemd. Airbus en Boeing domineren de markt waar het gaat om grote passagierstoestellen. De Chinese burgerluchtvaart is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2006 vervoerden Chinese luchtvaartmaatschappijen 160 miljoen passagiers, 15 procent meer dan in het voorgaande jaar. Daarmee is de volksrepubliek een belangrijke groeimarkt voor Airbus en Boeing.