Beleggers spannen zaak aan tegen DSM om dividendbeleid

Amsterdam. Twaalf beleggingsfondsen die vallen onder de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton hebben DSM voor de rechter gedaagd. De beleggers willen dat de rechter het chemieconcern verbiedt een loyaliteitsdividend in te voeren. DSM moet zijn nieuwe dividendbeleid, dat beleggers voor de lange termijn beloont, donderdag verdedigen bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Het is de eerste zaak tegen het loyaliteitsdividend. Dat dividend houdt in dat beleggers die hun aandelen drie jaar vasthouden, een eenmalige uitkering van 30 procent van het gemiddelde dividend krijgen. De fondsen hebben naar eigen zeggen in totaal een belang van ruim 2 procent in DSM. Volgens de beleggingsfondsen zorgt het loyaliteitsdividend voor ongelijkheid tussen beleggers. ”Dat is in strijd met de wet”, zei advocaat Jan Kees Brandse gisteren.