Bejaarden of mijnwerkers?

baboel.jpgVanochtend twee Russische rampen. Een mijnramp in Siberië: 106 kompels dood. Een brand in een bejaardentehuis in Rostov-aan-de-Don: 62 doden. De ruimte is beperkt: één ramp krijgt 30 regels, de andere verdwijnt in de kortkolom (10 regels). Wat wordt de ramp van de dag? 

Cynisme dreigt altijd voor journalisten, toch is het moeilijk te werken met in tranen gedoopte pen. Dus je drinkt je koffie en maakt je keuzes. In dit geval wilden ze in Rotterdam graag de kompels en stribbelde ik niet tegen. minners.jpgWat zijn dan de overwegingen? Ik noem er een paar.

1) Gevolgen van de ramp: een neergestort vliegtuig verliest van Tsjernobyl, al vallen bij de eerste aanvankelijk meer doden.

2) De omvang: hoeveel doden en gewonden? 

3) De  ‘wet der nabijheid’: een ramp met honderd doden die plaatsheeft in Nederland is dagenlang opening krant, elders in Europa  voorpagina, in Rusland pagina drie, in Bangladesh een kortje (als het meezit). 

4) De Bambi-factor: hoe zielig zijn de slachtoffers? Een vliegtuig lagere scholieren wint het van een cruiseboot vol gevangenisboeven. (Een beroemd slachtoffer helpt natuurlijk ook) 

5) De kuddefactor: wat doen de collega’s? 

6) Het mediathlon-potentieel: kan dit een dagenlang melodrama worden? (de zoektocht naar overlevenden, de kans op een tweede vulkaaneruptie, etc.)

7) Orginaliteit: een komeet op een camping wint het van een kapseizende veerboot.

8) Mediaspecifieke argument: geven vaak de doorslag! Bij televisie: hebben we mooie beelden? Bij de krant: is er een verhaal en, in mindere mate, een plaatje? Valt een trend te signaleren, een boeiende achtergrond? 

Alles afwegend, had ik achteraf toch liever de 62 bejaarden gekozen. De kompels wonnen het wegens de kuddefactor, alsmede de slogan ‘grootste mijnramp sinds val Sovjet-Unie’ (hoewel dit soort methaanexplosies in China meer een kwestie van ’just another day at the office’ is). Ook is er bij mijnrampen het een mediathlon-potentieel (de zoektocht naar de overlevenden, de luchtbel in de ingstorte mijngang, wurgende onzekerheid rond de schacht) En dan heeft Chelseabaas Abramovitsj er ook nog wat mee te maken.

Toch zou ik achteraf voor de bejaarden kiezen. Opnieuw een gesloten Russische inrichting waar een brand uitbreekt en de slachtoffers zich stuklopen op tralies, pantserglas en dubbele sloten. Je kan wijzen over beroerde Russische gebouwen, beveiliging, communicatie, maar in Rostov hadden ze een alarminstallatie. Als de bewaker daar tweemaal doorheen slaapt en het personeel met sleutels van de nooduitgangen niet op zijn post is, maakt het allemaal niks uit. Dat soort lomp negeren van voorschriften zorgt ervoor dat er zo vreselijk veel Russen omkomen door brand. Ik zie een trendverhaal, maar dat kan morgen ook nog gelukkig.

    • Coen van Zwol