Ajax lijdt in een half jaar verlies van 5,6 miljoen

Eredivisieclub Ajax heeft het afgelopen half jaar een verlies geleden van 5,6 miljoen euro. De belangrijkste oorzaak lag in het niet deelnemen aan de lucratieve Champions League. Ajax werd in de voorronden tamelijk verrassend uitgeschakeld door het Deense FC Kopenhagen.

De licht gestegen kaartverkoop en reclame-inkomsten uit de nationale voetbalcompetitie konden de uitsluiting van de Champions League niet compenseren. De recettes uit de ‘post’ Europa Cup daalden daardoor met ongeveer de helft naar 2,8 miljoen euro, terwijl de competitie de club slechts 0,6 miljoen meer omzet opleverde. Daarnaast vielen de inkomsten uit sponsoring en televisie tegen. De omzet uit de verkoop van Ajax-gerelateerde producten steeg niet voldoende om de resultaten positief te beïnvloeden.

Ajax behaalde in het eerste half jaar van 2005 nog een winst van 0,9 miljoen euro. De omzet daalde van 42,2 miljoen naar 33,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat was negatief en kwam uit op min 0,1 miljoen euro.

Ajax verwacht in de tweede helft van dit jaar door onder meer de recente uitschakeling in het UEFA- Cuptoernooi ook een operationeel verlies te draaien. De Amsterdamse club werd immers na de groepsfase uitgeschakeld door Werder Bremen. Hoe het nettoresultaat uitvalt over het hele boekjaar hangt onder meer af van de transfers van spelers. Ajax zal dus spelers moeten verkopen.

Wesley Sneijder heeft eerder aangegeven dat hij de tijd rijp acht voor een vertrek naar het buitenland. Hij hoopt deze zomer de overstap te maken naar FC Barcelona. Sneijder verlengde echter afgelopen jaar nog zijn contract met Ajax.

De Arena-club zal waarschijnlijk ook Kenneth Perez bereid vinden voor een transfer. De Deen is ontevreden over zijn reserverol. Hij wordt echter in augustus 33 jaar en zal Ajax dus niet veel opleveren. Perez staat nog tot 2009 onder contract bij Ajax.

Verder is het bereiken van de Champions League derhalve ook een financiële noodzaak voor Ajax om uit de rode cijfers te raken. In de competitie heeft het team van trainer Henk ten Cate met nog vijf wedstrijden te spelen vijf punten achterstand op koploper PSV. Als de landstitel weer wordt opgeëist door de Eindhovense club zal Ajax opnieuw via de nacompetitie en de voorronden de Champions League moeten bereiken.