7 redenen om uit te gaan

Herman Brusselmans

Letting

Prinsenstraat 3, AmsterdamTelefoon (020) 627 93 93Keuken open winter 8.00-18.30 Gem. prijs 3-gangen à la carte 15,50 euroCategorie: romantisch

Alles, werkelijk alles is bijzonder smaakvol, vers en professioneel uitgeserveerd in dit lievelingstentje in de Jordaan. Overdag onder meer perfecte koffieverkeerd, machtige choco-espressotaart en een goddelijke shake. Knusse inrichting met een mooie stenen vloer en een niet te opvallende, maar prettig aanwezige, inkijk in de keuken. Lang zal het niet duren voordat deze zaak de lijst van de Amsterdamse eetcultuur aanvoert!

uitstekend | Als je zoekt naar een ongecompliceerde lunchtent in het centrum van Amsterdam is Letting een absolute aanrader. Hier wordt uitstekend gekookt. Bij vergelijkbare tenten kan je ook een belegd broodje of soep krijgen, maar zij halen het echt niet bij Letting. (23-02-2007 L. K. te Amsterdam)

uitstekend | Heb hier ontzettend lekker ontbeten. De koffieverkeerd is echt geweldig! Leuk knus ingericht, toplocatie, lekker eten en drinken en een superlieve bediening. Letting is mijn nieuwe nummer 1! (24-10-2006 M. van der L. te Amstelveen)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FILOCAFÉ

Verveling of dynamiek?

Amsterdam: Felix Meritis. Tijd: 20.00u. Inl: www.felix-en-sofie.nl

Ellen ter Gast interviewt Robert Zwijnenberg (hoogleraar kunstgeschiedenis in relatie tot de ontwikkeling van natuurwetenschap en techniek, Universiteiten Leiden en Maastricht, projectleider CO-OPS) over de domeinen kunst en wetenschap in relatie tot een gemeenschappelijke moderne cultuur. Ook zal Awee Prins, universitair docent fenomenologie, hermeneutiek en filosofie & kunst aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit, in gesprek gaan met Tiers Bakker over zijn stelling dat de verveling de onderdrukte grondstemming is van deze tijd.

3 MUZIEK

Reamonn

Amsterdam: Paradiso. Aanvang: 22.15u. Entree: 10 euro (excl. lidmaatschap). Inl: www.paradiso.nl

In 2000 hoorde je overal de hit Supergirl van de Duitse band Reamonn. De groep werd opgericht in 1998 en werd vernoemd naar de Ierse frontman Rea(monn) Garvey. Het vijftal brak in heel Europa door en deed het vooral goed in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en omstreken. Tevens toerden ze met onder meer Bon Jovi en Robbie Williams. Vorig jaar verscheen het vierde album: Wish. Op het album staan melodieuze (pop)rocknummers, aangelengd met een flinke scheut U2 en teksten die vooral gaan over het maken van wensen.

4 SCHRIJVER

Herman Brusselmans te gast

Middelburg: Aula, Zeeuwse Bibliotheek. Tijd: 20.00u. Toegang: 6 euro. Res/inl: www.zeeuwsebibliotheek.nl

Herman Brusselmans (1957) vormt samen met Tom Lanoye en Kristien Hemmerechts een nieuwe lichting in de Vlaamse literatuur die begin jaren tachtig opkomt. Zijn werk wordt gekenmerkt door een hoog autobiografisch gehalte, waarin seks, drank en verveling terugkerende thema’s zijn. Brusselmans is een van de meest productieve en populaire schrijvers van België. Hij brengt soms wel twee boeken per jaar uit. Zijn oeuvre omvat inmiddels al zo’n veertig boeken.

5 THEATER

De eeuw van mijn dochter

Den Haag: Theater a/h Spui. Aanvang: 20.30u. Inl/res: 070-3465272.

Nederland in de nabije toekomst is een land waarvan een acteur als Jeroen Krabbé de premier is. Hij houdt een grootse toespraak aan het graf van Jan Peter Balkenende en versiert ondertussen zijn weduwe. In De eeuw van mijn dochter geeft auteur Ilja Leonard Pfeijffer een beeld van ons land in de greep van conservatisme, optimisme en vrede. Het gezelschap Annet Speelt zet acteurs en actrices in als Jaap Spijkers, Thijs Römer, Michel Sluysman en Nettie Blanken.

6 SYMPOSIUM

Kosmopolis

Rotterdam: Senaatszaal Erasmus Universiteit, Burg. Oudlaan 50. Tijd: 19.30-21.30 uur. Toegang: gratis. Res: info@huisvanerasmus.nl

Een symposium over wereldburgerschap en kosmopolitisme. Met Henk Manschot, hoogleraar filosofie en ethiek Universiteit voor Humanistiek Utrecht en bestuurslid Stichting Kosmopolis; dr. Thomas von der Dunk (cultuurhistoricus en publicist), Soheila Najand (directeur Interart) en dr. Piet Terhal (Economists for Peace and Security Netherlands/Flemish Chapter). Column: Ferdinand Delcker, medeoprichter Kalos platform voor jonge filosofen. Gespreksleiding: drs. Caecilia J. van Peski.

7 documentaire

This Film Is Not Yet Rated

Groningen: Vera Zienema. Tijd: 21.00u. Inl: www.vera-groningen.nl

This Film Is Not Yet Rated werpt een openhartige blik achter de schermen bij de filmkeuring in Hollywood van de MPAA (Motion Picture Association of America). Het levert hilarische en schokkende inzichten op rond de beslissingen die een directe impact hebben op wat wij wereldwijd zien. Dick verdenkt de MPAA van hypocrisie en zoekt uit hoe de vork in de steel zit, gebruikmakend van een lesbisch detectiveduo. Regie: Kirby Dick, Verenigde Staten, 2006, 35mm, kleur, 97 minuten.