7 redenen om thuis te blijven

Een walhalla van plakflapjes en vouwlijnen Spaceshuttle als papiervouwwerkje modelbouw papier

Bouwplaten online

www.papertoys.com, papercraftparadise.blogspot.com, of zoek op ‘papercraft’ of ‘paper cutouts’

Fijn, van die ansichtkaarten met bouwplaat van het net bezochte monument: de Eiffeltoren, Big Ben en zelfs de kubuswoningen in Rotterdam zijn als tweedimensionaal papiersouvenir vereeuwigd. Maar een beetje knutselfetisjist laat het daar niet bij; bijna elk denkbaar object is in een bouwplaat gevat. Denk bijvoorbeeld aan het ruimteschip uit Star Trek, het waanzinnige geweer uit de film Alien of driedimensionale helden uit tekenfilms. Op papertoys.com is een aantal bijzondere objecten verzameld: de gitaar van Jimi Hendrix, een kerstkalkoen of het huis van Bill Gates. Tot de ingewikkeldste behoort het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat, dat een walhalla van plakflapjes en vouwlijnen vormt. Meer zijn er te vinden op diverse weblogs, zoals van papercraftparadise: de maker verzamelt bouwplaten van anime-popjes, of modellen uit Thunderbirds. Zoek een bovengemiddeld kopieerapparaat en print het model uit op ware grootte – voor een waarheidsgetrouwe, papieren raket in huis. (OvD)

2 Kunstrijden

WK Kunstrijden

Ned. 2, 19.25-20.25u.

IJsdansen is populair. Mede dankzij de programma’s Dancing on ice en Sterren dansen op het ijs is de sport een ware hype geworden. Op het WK kunstrijden echter geen stuntelende, bekende Nederlanders op het ijs, maar louter professionele schaatsers. De NOS brengt vanavond een samenvatting van de in Tokio gehouden kampioenschappen. Met ondermeer de onderdelen: verplichte kür ijsdansen en de korte kür voor paren.

3 Liefde

Wie wordt de man van Froukje?

RTL 4, 20.30-21.30u.

In dit programma legt de vrijgezelle presentatrice/actrice Froukje de Both een zoektocht af naar haar prins op het witte paard. Sinds december konden Nederlandse mannen zich hiervoor aanmelden. Maar zal de ware er ook tussen zitten? Een antwoord waar de kijker na twaalf weken achter zal komen. De Belgische Wendy van Wanten ging Froukje voor in de zoektocht naar een man. Zij woont reeds samen met de man van haar keuze.

4 Dramaserie

Suburban shootout

Canvas, 22.50-23.15u.

Fans van de Amerikaanse serie Desperate Housewives opgelet. Canvas zendt vanavond een imitatie van deze met filmprijzen overladen serie uit. De Britse parodie heet Suburban shootout en gaat eveneens over het wel en wee van huisvrouwen in een buitenwijk. Op het eerste gezicht lijken de inwoners een normaal leven te lijden. Maar achter de dagelijkse beslommeringen gaat een wereldje van verslavingen en mishandelingen schuil.

5 Terugkijken

Amerikaanse herinneringen

memory.loc.gov/ammem/today/today.html

Op radio 2 heb je het Theater van het Sentiment, waarin steeds de dag van vandaag in een lang vervlogen jaar centraal staat. Op internet doet de bibliotheek van het Amerikaanse congres ongeveer hetzelfde. Deze grootste bieb ter wereld telt meer dan 130 miljoen boeken, geluids- en filmopnamen, foto’s, kaarten en manuscripten. Het grootste deel is uitsluitend te vinden op de ruim 850 kilometer boekenplank in Washington, maar een gedeelte is de afgelopen jaren digitaal ontsloten. Today in history geeft elke dag een snufje van de 9 miljoen items die online staan en plaatst ze in historisch perspectief. Een filmpje van Edison van begin twintigste eeuw, bladmuziek van een loflied op president Lincoln of herinneringen van ‘gewone’ Amerikanen aan historische gebeurtenissen. Je kunt ook bladeren door de meer dan 100 thematische verzamelingen. (CJ)

6 Vouwen

Dollarigami

www.marcsky.com/dollarartist2.html, per stuk circa 7,50 euro (inclusief verzendingskosten)

Vliegtuigjes vouwen met ruitjespapier kunnen we allemaal. Maar wat dacht je van Chinese draken, de letters van het alfabet, Homer Simpson of lieflijke dolfijntjes? Dollarartist Marc Sky maakt al deze vouwkunstwerkjes met dollarbiljetten, hij inspireerde zich daarvoor op de oude Japanse vouwkunst origami. Voor elk vouwwerkje gebruikt Marc Sky één biljet. En naar eigen zeggen gebruikt hij het liefst gewone dollarbiljetten en geen 50-dollarbiljetten omdat die dan dikwijls opengevouwen en uitgegeven worden. En als je zijn virtuele portofolio bekijkt, is dat inderdaad jammer. Op de website vind je voorbeelden van allerlei mogelijke vouwsels: van een bikini tot King Kong en Jezus aan een kruis, Marc kan ongeveer 75 verschillende objecten vouwen. Geen tips, maar voor 7,50 euro kan je de dollarigami bestellen. (EB)

7 Geschiedenis

Landgenoten

Ned.2, 16.05-16.30u.

Nederlanders uit het verleden spelen de hoofdrol in de achtdelige serie Landgenoten. Het gaat om mannen en vrouwen, zeehelden, wetenschappers, kunstenaars en cabaretiers. De gekozen personen worden geplaatst tegen de achtergrond van hun tijd. In deze eerste aflevering staat zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676) centraal. In de eerste drie Engels-Nederlandse oorlogen speelde hij als admiraal van de Nederlandse vloot een belangrijke rol. De kijker wordt meegenomen naar historische plekken. In korte interviews komen deskundigen aan het woord. De serie wordt extra verlevendigd door reconstructies, animaties en gekostumeerde speelscènes. Behalve De Ruyter zullen de Nederlanders Jacob van Eyck, Jan van Speyck en ir. Lely aan bod komen. In het najaar volgen nog vier afleveringen over Floris V, Belle van Zuylen, Maria Sybilla Merian en Jean-Louis Pisuisse. (RH)