Zimbabwe: leden oppositie mogen land niet verlaten

De Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai en anderen die gearresteerd zijn voor het negeren van een verbod op het houden van demonstraties, mogen Zimbabwe voorlopig niet verlaten. Dat zei een politiewoordvoerder vanochtend, die toevoegde dat de arrestanten eerst moeten voorkomen voor de rechter.

Tsvangirai, de leider van oppositiepartij MDC (Movement for Democratic Change) en tientallen leden van de MDC en maatschappelijke organisaties werden vorige week zondag gearresteerd op een protestbijeenkomst in de hoofdstad Harare. De arrestanten hebben verklaard tijdens hun hechtenis in de politiecel zwaar te zijn mishandeld.

De Zimbabweaanse veiligheidspolitie heeft afgelopen weekend leden van de oppositie weerhouden het land te verlaten. Gisteren werd Nelson Chamisa, woordvoerder van de MDC, op het vliegveld met ijzeren staven geslagen toen hij probeerde het land te verlaten voor een bijeenkomst in Brussel met vertegenwoordigers van de Europese Unie en andere Europese landen.

Ondertussen heeft president Robert Mugabe de oppositie ervan beschuldigd „terroristen” te zijn die worden gesteund door Groot-Brittannië en het Westen. Tsvangirai zei dat de crisis in Zimbabwe een „omslagpunt” heeft bereikt.

Een ambulance met daarin twee MRC-leiders, Sekai Holland en Grace Kwinje, is zaterdag tegengehouden op het vliegveld in Harare. De twee vrouwen waren onderweg naar een medische vlucht naar Zuid-Afrika. Holland heeft, als gevolg van de mishandeling in de cel, onder meer drie gebroken ribben, een gebroken arm en een gebroken been. De bedoeling was dat ze in Johannesburg gespecialiseerde hulp zou krijgen voor haar versplinterde knie. Kwinje, eveneens mishandeld tijdens haar hechtenis, heeft chirurgie nodig voor haar oor. Ze zijn aangehouden en teruggereden naar het ziekenhuis in Harare.

Arthur Matambara, de leider van een MDC-afsplitsing, is eveneens tegengehouden. Hij wilde naar Zuid-Afrika afreizen.

De Europese Unie heeft bij monde van voorzitter Duitsland woedend gereageerd op de behandeling van Chamisa en heeft haar bezorgdheid geuit over de behandeling van andere MDC-leden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanvallen op de oppositie eveneens scherp veroordeeld. (AP, Reuters)