Waterpolosters verliezen bij WK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben vanochtend hun eerste wedstrijd op de wereldkampioenschappen in Australië verloren van de Verenigde Staten. In het zwembad van het futuristische Melbourne Sports & Aquatic Centre waren de Amerikaanse vrouwen met 9-7 te sterk voor de ploeg van bondscoach Robin van Galen.

Uitblinkster Iefke van Belkum was topscorer voor Nederland met vier mooie treffers. Zij zei vanmiddag na afloop van het duel dat Nederland goed had gespeeld. „Het is natuurlijk wel jammer dat we verloren hebben”, zei Van Belkum. „We hebben heel veel kansen gemist.”

Van Galen vindt het team van de Verenigde Staten verreweg het sterkste uit de groep waarin verder ook nog Griekenland en Kazachstan zitten. „Amerika is favoriet voor de wereldtitel”, zei Van Galen. De Amerikaanse vrouwen werden op de vorige wereldkampioenschappen (twee jaar geleden in het Canadese Montreal) nog tweede achter Hongarije. „Maar sindsdien hebben ze werkelijk alles gewonnen.”

Beide ploegen hadden vooral in de beginfase moeite om te scoren. De lat en de paal werden talloze keren geraakt. De Amerikaanse ploeg liep twee keer weg (3-1 en7-4), maar onder aanvoering van de pas 20-jarige Van Belkum vocht de Nederlandse ploeg zich terug. Uiteindelijk gaf de kracht kracht van de Amerikaanse vrouwen de doorslag. „Wij zijn sneller en beweeglijker, maar zij zijn sterker dan wij. Het zijn betere schutters”, vond Van Galen.

Woensdag speelt Nederland de tweede wedstrijd, tegen Griekenland, vrijdag is Kazachstan de tegenstander. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, maar de nummers twee en drie kunnen via kruiswedstrijden ook nog de laatste acht van de wereldkampioenschappen halen.