Van Gelder krachtig aan ringen

Yuri van Gelder stond lange tijd aan de kant met een blessure en werd vervolgens door zijn ex-coach door het slijk gehaald. Toch maakte hij een geslaagde entree op de EK-kwalificatie.

Yuri van Gelder in actie. Foto Joyce van Belkom Yuri van Gelder hangt weer tijdens een wedstrijd aan de ringen. Foto Joyce van Belkom Nederland, Bergen op Zoom, 18-03-2007 Yuri van Gelder tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het EK. © Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Bergen Op Zoom, 19 maart. - Het maakt niet uit dat het zondagmorgen vroeg is. En het doet er evenmin toe of de wedstrijd iets voorstelt. Wat telt is de terugkeer van turner Yuri van Gelder na vijf maanden absentie wegens een schouderblessure. Dat moment duurde gisteren bij de EK-kwalificatiewedstrijd exact 58 seconden, maar was nieuwswaardig genoeg om een twintigtal verslaggevers, een vijftal fotografen en twee cameraploegen naar Bergen op Zoom te lokken.

Alle belangstelling ging uit naar Van Gelder, de ringenspecialist die faam verwierf dankzij het behalen van een Europese en wereldtitel, maar nadien publicitair door het slijk werd gehaald toen zijn gewezen trainer Remi Lens hem beschuldigde van het gebruik van genotmiddelen. Die mix van sportief succes en vermeend immoreel gedrag verschafte Van Gelder de status van bekende Nederlander. En daar horen de spotlights bij, of de turner dat nu leuk vindt of niet.

Het ging na afloop ook niet over de EK in Amsterdam, waarvoor Van Gelder zich vanzelfsprekend plaatste, maar over zijn fysieke en psychische gesteldheid. De centrale vraag was of de turner denkt op tijd klaar te zijn voor de wereldkampioenschappen in Stuttgart, die begin september worden gehouden en de enige gelegenheid zijn om plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking af te dwingen. Want het is vrijwel zeker dat Van Gelder in Stuttgart wereldkampioen moet worden om naar China te mogen.

Het zou wat zijn als een vrijwel zekere medaillewinnaar voor de tweede keer op rij niet naar de Spelen kan, omdat de kwalificatie-eisen voornamelijk zijn gebaseerd op de meerkamp en niet op toestelspecialisatie.

Pas in de aanloop naar ‘Peking’ heeft de internationale turnfederatie FIG, vooral onder druk van kleine turnlanden, een concessie gedaan. Voor het eerst is er in het olympische kwalificatietraject ruimte gecreëerd voor de wereldkampioenen per toestel die zich niet als meerkamper voor de Olympische Spelen plaatsen.

Wil Van Gelder in 2008 in Peking zijn finest hour beleven, dan moet hij in september in Stuttgart topfit en in topvorm zijn. Geen wonder dat de schrik hem vorig najaar om het hart sloeg toen hij een pees in zijn rechter schouder scheurde. Die mededeling riep herinneringen op aan het jaar 2002, toen de turner als gevolg van eenzelfde blessure moest worden geopereerd en zeven maanden uit competitie was.

Een snelle rekensom leerde Van Gelder dat hij in geval van een nieuwe operatie in ernstige tijdnood zou komen. Dat idee alleen al maakte hem depressief. De turner fleurde pas weer op toen hij te horen kreeg dat hij niet opnieuw onder het mes hoefde.

De opluchting bij Van Gelder was minstens zo groot nadat hij gisteren zijn oefening weliswaar niet vlekkeloos, maar wel probleemloos had afgewerkt. Zijn schouder, die hij pas sinds vier weken weer volledig belast, hield stand en zijn deelname aan de EK was verzekerd. Dat laatste is van belang, omdat het een belangrijk testmoment wordt in zijn voorbereiding op de WK.

Hoe bemoedigend de terugkeer ook is, de grote vraag is: blijft hij fit? Het vorig jaar vernieuwde wedstrijdsysteem heeft tot gevolg dat de oefeningen aanzienlijk zwaarder zijn geworden. Er wordt vooral meer kracht verlangd. En dat betekent een grotere kans op blessures. „Waar ik voorheen mijn oefening bij wijze van spreken fluitend uitvoerde, moet ik nu een geweldige krachtsinspanning leveren”, zegt Van Gelder, die vanwege zijn ambities gedwongen was tot een oefening met een hoge moeilijkheidsgraad te kiezen. Wat rest tot de WK, is zoveel mogelijk wereldbekerwedstrijden turnen, zodat ook de internationale juryleden weer weten hoe goed hij is.

    • Henk Stouwdam